Louis Daguerre feia públic el primer sistema fotogràfic de la història, el daguerrotip, a l’Acadèmia de les Ciències de París a principis de 1839. A través d’uns procediments químics i l’exposició a la llum, s’aconseguia capturar una imatge. Era un sistema revolucionari que gairebé es podia considerar màgic.

Un membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona va assistir a París a la presentació del daguerrotip. Les negociacions de l’acadèmic català van permetre comprar un d’aquells aparells màgics que Daguerre havia presentat a París mesos enrere.

Quan la càmera va arribar a Barcelona, es va convocar als ciutadans a assistir a l’esdeveniment històric, que tindria lloc el 10 de novembre de 1839 a les 11 del matí i que duraria entre 60 i 70 minuts “segons l’estat de l’atmosfera i la força del sol”. Des del terrat de l’edifici del carrer del General Castaños, 2-A, es va captar “l’edifici de la Llotja i la bonica illa de Casa Xifré”, segons deia el text de la convocatòria. Actualment, una placa a la façana d’aquell edifici recorda aquest fet.

Als assistents a l’acte se’ls explicaria el funcionament del daguerrotip i a més, participarien en la rifa de la fotografia obtinguda. És per aquest motiu que no es coneix qui és el propietari de la imatge ni tampoc on es troba. La que sí que es conserva és una fotografia de Joan Martí que data de 1874 i que també té com a protagonista el Pla de Palau. El director de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Jordi Serchs, afirma que es va triar aquest emplaçament perquè “era l’escenari de la Barcelona més moderna del moment”.

La càmera sí que es conserva i es troba a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts. L’Arxiu està preparant una exposició per commemorar el 175è aniversari d’aquella primera fotografia feta a Barcelona, que tindrà lloc al novembre. La mostra recollirà els tresors de la col·lecció fotogràfica municipal, entre els quals hi ha els primers daguerrotips, entre els quals hi ha una bona col·lecció de retrats, el més antic dels quals data de 1844. Hi faltarà, però, aquella primera fotografia de la ciutat, feta cinc anys abans al Pla de Palau.