La Fira Literal d’Hivern ha tornat a la Fabra i Coats, però amb una edició renovada. S’ha convertit en un festival literari que combina l’espai físic amb el virtual a conseqüència del coronavirus.

Com a part de la programació presencial s’han organitzat debats, converses i reflexions, com ara la performance que han protagonitzat l’actor Willy Toledo i l’escriptor Abel Azcona sobre la desobediència. Toledo ha destacat que les editorials que es poden trobar en fires com la Literal, que va néixer com a trobada de llibres d’idees radicals, “són fonamentals”.

Com ja és habitual en època pandèmica, per anar a alguna de les activitats presencials organitzades aquest cap de setmana és necessària cita prèvia. Ara bé, el públic no s’hi trobarà les parades habituals per on passejar i fullejar llibres. L’organització ha explicat a betevé que la fira està catalogada com a comercial, un tipus d’activitat que segueix prohibida per evitar aglomeracions, i això no els ha permès instal·lar els estands.

Els assistents que hi van només poden comprar les publicacions vinculades a les xerrades que s’hi fan, mentre que la resta, al voltant de 1.000 llibres, estan disponibles en línia a la pàgina web de la Literal. Tot i aquests impediments, des de l’organització han reivindicat la importància de mantenir els espais culturals oberts amb les mesures de seguretat pertinents en lloc de tancar-los.