La fira s'ha organitzat en una de les places amb més trajectòria literària de la ciutat, la plaça del Diamant, font d'inspiració a la novel·la de Mercè Rodoreda. VICKY FERRER, Hibernian Books "Nosaltres som l'Associació de Llibreters de Gràcia i de fet en aquesta fira hem vingut perquè ens ha convidat l'Associació de comerciants de la plaça del Diamant. És la primera vegada que sortim al carrer com a llibreters i bé a veure com va" PERE FERNÀNDEZ, Pequod Llibres "És una sel·lecció de cada llibreria. El que podem veure aquí és una petita mostra del que tenim a la botiga. Però és una forma de donar la nostra targeta de presentació al barri". Aquest estiu 30 llibreries de Gràcia van formar l'Associació de Llibreters de la vila per combatre la crisi. Durant aquests últims mesos ha obert alguna botiga de llibres al barri i hi ha hagut noves incorporacions a l'associació. Ara n'hi ha 35. Les noves incorporacions se sumen a l'associació amb la idea de cooperar entre elles. L'objectiu principal és ajuntar-se per ser més visibles. XENIA BAQUÉ, Llibreria La Parada "Tenir moltes llibreries a Gràcia és molt bo, és un bo espai per ser-hi. El fet de reduir competència i generar força és molt més positiu amb l'associació que sense l'associació" Durant tot el dia nou llibreries de Gràcia han exposat tota mena d'exemplars de caràcter especialitzat. Des de llibres infantils, en anglès o fins i tot de cultura japonesa.

Aquest any se celebren a Gràcia sis fires nadalenques a les diverses places del barri. L’Associació de Llibreters de Gràcia s’ha sumat a aquesta iniciativa i ha volgut organitzar la I Fira del Llibre a la plaça del Diamant.

Hi participen diverses llibreries del barri, com:

  • La Caixa d’Eines, que està especialitzada en llibres infantils, juvenils, jocs i manualitats.
  • Haiku Barcelona, que ofereix exemplars, productes i cultura del Japó.
  • Hibernian Books, especialitzada en exemplars en anglès.
  • Llibres del Mirall, llibreria de vell on trobar primeres edicions de literatura i art.
  • La Parada, amb una ampli ventall de llibres il·lustrats infantils i d’adults, poesia, llibres d’artistes, il·lustració i galeria de fotografia.
  • Manuel del Pino, llibreria de vell.
  • Pequod Llibres, on poder trobar narrativa, llibres nous i de segona mà.
  • Outlet Books, que és una llibreria d’ocasió.

La creació de l’Associació de Llibreters de Gràcia

Amb el lema “La llibreria més gran de Barcelona es troba a Gràcia”, l’estiu passat 30 llibreries del barri van decidir associar-se per lluitar contra la crisi i tenir més visibilitat. L’associació presenta Gràcia com la “Vila dels llibres” i va elaborar un mapa on aquells més interessats en la lectura podien veure on era cada llibreria i quina especialitat tenia. Ara aquesta eina ha quedat desfasada perquè en pocs mesos el nombre de llibreries associades ha pujat a 35.