Per primer cop a Espanya, una exposició reflecteix la vida d’un dels inventors més grans de la història. L’espai CosmoCaixa aprofundeix en la figura de Nikola Tesla, el pare de la tecnologia moderna i una figura clau en la història de la ciència.

Nascut a l’actual Croàcia l’any 1856, va registrar prop de 300 patents. Va ser un personatge visionari i excèntric, però sense ell avui dia no seria possible encendre el llum amb un interruptor. Admirat per uns i envejat per uns altres, el temps li ha acabat donant la raó en molts aspectes i s’ha convertit en tota una icona popular.

CosmoCaixa: tota la programació 2021-2022

Nikola Tesla, el Sol i l’espai Micrarium són les principals propostes per a aquesta temporada

La història més desconeguda de Tesla

Sota el segell oficial del Museu Nikola Tesla de Belgrad, l’exposició “Tesla, el geni de l’electricitat moderna” reflecteix la història més desconeguda de l’enginyer. Tesla va idear el motor d’inducció, va desenvolupar un tipus de ràdio i la transmissió d’energia sense fils.

Els visitants poden observar alguns dels principals invents de Tesla en funcionament, o interactuar en experiments que expliquen la física que hi ha al darrere dels seus descobriments. Hi destaquen dues grans bobines, generadores d’alta tensió, que encenen els fluorescents sense estar-hi connectats.

Visionari de la transmissió sense cables

Invents com les bobines Tesla van fer pensar l’enginyer serbi que transmetre informació a distància i sense cables era possible. “Va idear l’embrió del que avui dia coneixem com a internet“, explica Jordi Aloy, coordinador de l’exposició. Una idea massa revolucionària en el seu temps.

La gent encara avui no entén algunes de les seves investigacions“, comenta Radmila Adzic, gerent de Nikola Tesla Museum Belgrad. “Moltes patents seves no es van registrar perquè ell no va poder convèncer els governs de l’època que l’invent es podia fer i que podia ser útil”, afegeix.