Aquest és l'aspecte de l'exposició organitzada per l'Institut de la Joventut abans i després de la retirada d'algunes obres de joves autors que han rebut ajudes del Ministeri d'Igualtat per promocionar les seves creacions. Alguns dels dibuixos es podien consultar, malgrat tot, en alguns dels llibrets que penjaven en els buits deixats per les il·lustracions retirades. CARLES SANTAMARIA, director del Saló del Còmic "La van muntar a última hora, no ens van avisar del contingut i quan vam fer la revisió de tot el que era el saló el dijous al matí vam detectar que en aquesta exposició de l'Injuve hi havien tres obres de sexe explícit o que nosaltres consideràvem que no eren adequades per la seva connotació pornogràfica." A banda de la polèmica, avui hem vist els personatges que més han ajudat diferents generacions a diferenciar el bé del mal. Tot un concurs de disfresses dedicat els superherois i els supermalvats del còmic. Resulta que ser dolent és força més interessant per a la majoria del públic del Saló. "Los supervillanos son siempre más chulos que los superhéroes en cuanto a estética y en cuanto a personalidad." "Es divertido ser malo, es más sexy ser supervillana." Un saló que també ha rebut el suport de grans autors com ara Frank Miller o el mateix Francisco Ibañez, al qual està dedicat l'edició d'enguany del Ficomic. Una molt bona notícia per als fans del còmic que, aquest any, han estat sotmesos a l'escrutini d'aquest home, Jordi Sánchez, director dels estudis de Ciències de la Informació de la UOC, que acaba de publicar el llibre 'Fanáticos: la cultura fan'. JORDI SÁNCHEZ-NAVARRO, director dels estudis de Ciències de la Informació a la UOC "És allò fonamental el que fa... és a dir, jo sóc fan perquè miro sèries de televisió. Aquesta part de la identitat, el fan, fa del ser fan la seva identitat." No pot haver-hi millor notícia per als fans del Saló del Còmic que disposar de més espai: enguany s'arriben als 45.000 metres quadrats. Això vol dir més exposicions com, per exemple, aquesta que hi ha al meu darrere que recorre la història de les superheroïnes.

En tractar-se d’un saló per a totes les edats, Carles Santamaria, director de Ficomic, diu que no han tingut més remei que retirar aquestes obres. Santamaria explica que des de l’Injuve, promotor d’aquesta exposició, no els van informar del contingut de les il·lustracions i, davant la impossibilitat de crear a última hora un espai expositiu d’accés més tancat, finalment van decidir treure els dibuixos de ‘Hedor se escribe con H’ i del col·lectiu Inefable Tebeos. La decisió ha creat força polèmica a les xarxes socials. El mateix havia succeït amb alguns nus de l’exposició de Miquel Montlló. Aquest dibuixant va denunciar que li havien retirar alguns dibuixos perquè ensenyaven pèl púbic. L’organització ho ha negat i diu que els dibuixos es van retirar perquè el marc del quadre estava malmès i que es van tornar a col·locar unes hores després.

El saló creix

Més enllà de la polèmica, el Saló del Còmic continua rebent visitants a molt bon ritme. L’oferta és més àmplia que l’any passat, perquè l’espai s’ha ampliat fins als 45.000 metres quadrats. Hi ha una desena d’exposicions i també una mostra dels cotxes i motos utilitzats en diferents còmics, amb exemplars reals dels vehicles.

També la presència dels autors han estat aquest any una bona excusa per deixar-se caure pel saló. Els més mediàtics han estat Frank Miller i Francisco Ibáñez, a qui enguany anava dedicat el Saló del Còmic, ja que se celebren els seus 80 anys d’activitat amb els pinzells.

Bones notícies també per als fans que, enguany, a més de donar-se cita i deixar-se veure pels passadissos del saló, han estat estudiats per diferents professors de la UOC i que han acabat plasmats al llibre, ‘Fanáticos: la cultura fan’. El seu autor, Francisco Sánchez-Navarro, diu que aquests consumidors de cultura es diferencien de la resta perquè necessiten identificar-se amb els personatges que idolatren. De fet ells són els protagonistes un any més del Saló del Còmic.

Comparteix a: