Des de les 11 del matí fins a les 23 h d’aquest dissabte, l’antic recinte fabril de la nissaga dels Aymar es transforma en l’escenari d’un festival d’art urbà. La iniciativa té la complicitat de diverses entitats del barri com l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, l’Arxiu Històric del Poblenou, i la Taula Eix Pere IV.

La programació és oberta i gratuïta. Hi participen artistes nacionals i internacionals de diferents disciplines com grafiters, escultors o artistes gràfics, que ompliran parets i murs amb diferents intervencions artístiques. Entre els  grans noms propis, l’argentina Hyuro, que farà un mural gegant permanent que passarà a formar part de la decoració del futur hort urbà en què està previst que es transformi el solar.

Altres artistes confirmats són Gleo, Miquel Santasusana o el col·lectiu Fab Lab. Però Ús Barcelona vol ser molt més que art urbà, per això també s’han organitzat altres activitats : tallers, xerrades i propostes gastronòmiques, i actuacions musicals en viu.

Entre les novetats d’aquest any hi ha una nova secció que porta per títol Úxperience. Es tracta d’una proposta perquè artistes i públic reflexionin sobre el territori en el qual Ús Barcelona se celebra. També nova és la proposta de rutes d’art urbà gratuïtes pel Poblenou, amb què es pretén donar a conèixer el talent local. La intenció és apropar els veïns a aquell art que normalment els passa més desapercebut, perquè és allò que veuen cada dia tornant a casa.

Els encarregats de donar el tret de sortida musical són el trio barceloní Lansbury, però també hi actuaran Bestia i Honolulu, i hi ha sessions dels DJs Boldtron B2B i Flavio Rodríguez, DJ Simone, DJ Siria i Talktome.

El festival va néixer el 2014, quan es va celebrar en els terrenys que van ocupar als Encants Vells; la segona edició es va fer a l’eix del carrer de Pere IV, i la tercera es va fer a Can Ricart. Al darrere d’Ús Barcelona hi ha la plataforma d’art Rebobinart.