El Centre LGTBI acull la tercera edició del Qlit, el festival de literatura queer que busca ser un punt de trobada i de reflexió sobre els límits del gènere. La programació, que inclou conferències, taules rodones i presentacions de llibres, va arrencar dijous 8 d’octubre i s’allargarà fins aquest diumenge.

Una de les qüestions que el festival posa sobre la taula és que cal fugir del binarisme del llenguatge i poder adaptar-lo a aquelles persones que no s’identifiquen dins de la categoria d’home o dona. La comissària del Qlit, Bel Olid, proposa terminologies com “llesti” per referir-se a qui es considera no binari.

“Fer servir la -i com a desinència neutra. De la mateixa manera que pots ser ‘llest’ o ‘llesta’, si no ets ni un home ni una dona, si ets una persona de gènere no binari podries ser ‘llesti’.”

Reflexions com aquesta tenen lloc també als llibres que es presenten al festival, que aquesta vegada combina la presencialitat amb activitats virtuals pel context del coronavirus. L’organització ha valorat positivament el seguiment i assegura que les sessions virtuals les han seguit unes 200 persones.

Retrats de 19 persones i la seva concepció del gènere

Paral·lelament, al Centre LGTBI de Comte Borrell s’hi exposa la mostra ‘Un sol moment. Relats sobre la identitat de gènere‘, comissariada per l’Associació Cultural Berdache, i amb fotografies d’Álvaro García. Les imatges mostren una aproximació a la realitat de 19 persones, amb perfils ben diferents, que entenen el gènere més enllà dels atributs sexuals. Amb retrats en blanc i negre i vídeos, el fotògraf i dissenyador ha intentat copsar les històries quotidianes dels protagonistes.