El CCCB ha acollit la festa inaugural de L’Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona. La 26a edició presenta 165 pel·lícules entre llargmetratges i curtmetratges, la majoria dels quals difícils de veure en pantalla més enllà del certamen. És per això justament que L’Alternativa reclama ser el certamen del cinema independent per excel·lència. La inauguració ha estat diferent de la de les dues últimes edicions; en comptes de projectar una pel·lícula, el certamen ha engegat amb una performance a càrrec de Sociedad Doctor Alonso al Teatre del CCCB  i una posterior festa amb música, copes i projecció de curtmetratges.

Nova secció competitiva

La gran novetat d’enguany és que hi ha dues seccions oficials competitives: la internacional, que projecta 10 llargmetratges i 12 curtmetratges, i la nacional (desapareix per tant l’antiga secció Panorama), que ofereix 18 cintes, 8 de les quals de llarga durada. Tess Renaudo, codirectora del festival, justifica la novetat així: “Per donar més visibilitat a la producció nacional donem un premi amb dotació econòmica en aquesta secció. El nivell és alt, hi ha molt del cinema nacional als marges i ha de tenir una finestra per donar-se a conèixer”.

Destaca també com a novetat el programa Hall Alternativa, programació diària gratuïta al Hall del CCCB amb una selecció de 70 pel·lícules repartides en 7 àrees temàtiques. A banda del CCCB són subseus de L’Alternativa, que té lloc entre l’11 i el 17 de novembre, la Filmoteca de Catalunya, el cinema Zumzeig, l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB) i el CERC, Centre d’Estudis i Recursos Culturals.