Entre el 6 i el 14 de novembre té lloc a Barcelona la 26a edició del FICMA,el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, ara rebatejat com a Suncine. El nom ve del premi que es lliura cada any a una pel·lícula de la secció oficial, el Sol d’Or. El certamen ha programat un centenar de títols, 40 dels quals documentals llargs, als Cinemes Girona, l’Institut Francès, el CosmoCaixa i les universitats UPF i UB. No és casualitat que figurin les universitats com a espais de projecció, perquè, segons el director del certamen, Jaume Gil, “si algú ha de canviar el que passa amb el medi ambient són les generacions que estan estudiant”.

Estrenes absolutes al Suncine

Tant en la secció oficial competitiva com en la secció “Première”, tots els documentals són estrenes absolutes a l’estat espanyol, i en molts casos també a Europa. No entra en competició però és estrena el documental inaugural ‘Defend, conserve, protect’, de Stephen Amis. Tracta sobre les arriscades missions de l’organització Sea Shepherd per evitar la pesca furtiva de balenes a l’Antàrtic. La veu de l’actor Dan Aykroyd (Blues Brothers) és la de la consciència de les balenes.

També versa sobre una espècie protegida la cinta de cloenda ‘Sea of shadows’. Una trepidant pel·lícula produïda per Leonardo DiCaprio sobre una altra espècie amenaçada, la vaqueta marina. La pesca a Mèxic del totoaba, un peix molt apreciat a la Xina, té com a efecte col·lateral la destrucció de l’ecosistema de la marsopa de Califòrnia. Una altra estrena és ‘Sanctuary’, en què els germans Bardem són portaveus de la campanya per convertir l’Antàrtic en el santuari marí més gran del món.