Hereu de l’antic Festival de Flamenco de Nou Barris, Desvarío (22-24 de juliol) s’estrena, en la segona edició, com un festival dins d’un altre certamen, el Grec. L’escenari: el magnífic pati de la seu del districte de Nou Barris, on hi havia hagut un sanatori mental, inspirador d’un títol tan delirant.

El festival d’estiu de la ciutat, el districte de Nou Barris i la societat flamenca sense ànim de lucre El Dorado en són els impulsors. El president d’aquesta entitat dedicada a la divulgació del flamenc, Pedro Barragán, n’és el director artístic. “La idea és la mateixa de fa 22 anys, quan va néixer el festival anterior: mostrar el flamenc del moment actual, que no és el de fa dues dècades, perquè un art viu està sempre en moviment”, explica.

Festival d’esperit divulgatiu

En aquesta panoràmica de present hi entren el guitarrista Josemi Carmona, el contrabaixista Javier Colina, i el bateria i percussionista Bandolero. També un concert de la cantaora Alba Carmona, o una vetllada de ‘baile’ servida per Andrés Marín, entre altres propostes. Són cinc actuacions en tres dies, una divendres i dues dissabte i diumenge.

Però no només això, perquè hi ha programades activitats paral·leles. “No ens interessa fer un festival només concertístic, perquè la nostra raó de ser és divulgativa”, afirma amb vehemència Pedro Barragán. Les activitats inclouen tallers, una classe magistral, un espectacle familiar i fins i tot una performance musico-gastronòmica.

De fet, en la jornada inaugural, abans del concert d’Arcángel, hi ha hagut, a la mateixa seu del districte, una sucosa conferència a càrrec d’un expert divulgador del gènere com és José Manuel Gamboa. El títol de la xerrada tenia molta tinta, “De la era del Pulpón a aceptamos pulpo como animal flamenco”. Un repàs interessant de l’evolució del flamenc, des d’un pretèrit en blanc i negre al moment actual més colorista. Amb perspectiva de gènere, contemplant ‘cante, baile i toque’ i sense oblidar el paper dels festivals. Desvarío, cita ineludible per a amants del flamenc.