Unes 2.000 persones s’han acostat aquest dissabte fins a la Fabra i Coats en la primera jornada del Dau Barcelona. L’accés és lliure i gratuït i l’oferta de jocs molt variada.

La trobada també serveix per veure com han evolucionat els jocs de taula, com el Monopoly, que es va crear el 1935. Un altre ingredient del Dau són els concursos com el de Pandemic, un joc en equip que consisteix a evitar l’expansió de quatre plagues mortals alhora que se’n busca la cura. Aquest cap de setmana s’hi celebra el segon torneig internacional del joc, que tindrà com a finalistes un equip català. Sara Pardo, que ostenta el títol de campiona mundial en l’edició passada, destaca que “aquest any el nivell dels jugadors ha augmentat“. I afegeix que “si l’any passat els jugadors érem europeus, nord-americans o canadencs, aquest any n’han arribat del Brasil o la Xina”.

Aquest joc és un dels exponents que indica que el sector del joc de taula passa per un bon moment. “Cada any mou uns 50 milions d’euros a l’estat, i el 30 % d’aquesta facturació neix a Catalunya“, explica Oriol Comas, director del Festival Dau. De fet, Comas fa gala a l’hora de recordar que “el joc de taula té 4.500 anys d’història. Algú va inventar una cosa tant inútil com un joc de taula, i des de llavors, ha arribat fins aquí”. “No serà el videojoc qui es carregui el joc de taula”, sentencia.

Autors internacionals

Enguany el focus del festival s’ha posat en la creació, la innovació i l’experimentació amb més protagonisme dels creadors. Entre els grans noms, l’anglès David Parlett, conegut per Hare and Tortoise, un joc que ha arribat a milions de taules de tot el món; el francès François Gandon, creador de Quadropolis; o el nord-amercià, Rob Daviau, coautor de la primera temporada de Pandemic Legacy.

A banda, també incorpora un àmbit de relació de clubs de jocs, de jugadors experimentats i de bloguers. L’organització ha convidat una quarantena d’empreses i editors, entre els quals hi ha una àmplia representació catalana, una ha estat la dels creadors de jocs que encara no han vist la llum en el mercat. Per tercer any consecutiu, la plataforma de micromecenatge Verkami ha organitzat un concurs per trobar finançament al millor projecte de joc. “S’hi han presentat 160 propostes, de les quals el jurat n’ha triat dues, valorant sobretot, la jugabilitat”, explica Jonàs Sala, cofundador de Verkami. I ha estat el cas dels jocs Circus, vencedor d’aquest concurs, i de Flick Galaxy, que ha rebut un accèssit en aquest sentit.

El Dau a les places

En aquesta cinquena edició el festival torna a sortir  a les places del Sant Andreu amb un programa de jocs populars i tradicionals que ocuparan espais com les places del Baró de Viver, Masadas i del Canòdrom.

La prèvia d’aquest festival es va celebrar el mes passat al Born Centre de Cultura i de Memòria on es va poder veure una de les novetats més esperades: l’adaptació en joc de gran format de la novel·la ‘Victus’, d’Albert Sánchez Piñol.