La quarta edició del Dart, Festival de Cinema Documental sobre Art Contemporani, presenta, entre el 26 de novembre i el 8 de desembre, 20 films que abracen tot tipus de manifestacions artístiques dels nostres temps. És l’edició més completa de les que s’han celebrat fins ara, però serà pràcticament tota en línia.

L’ excepció és ‘Street art boy’, que serà projectada presencialment el dia 6 als Cinemes Girona. El protagonista és el desaparegut artista i activista Keith Haring. “La vinculació amb Barcelona és clara: el mural que hi ha al costat del MACBA. Ens ha semblat que era la cinta que havíem de projectar en sala”, explica el director del certamen Marc Gomáriz. Es tracta d’una estrena a l’estat espanyol, com gairebé totes les pel·lícules del festival.

Tot l’art contemporani

L’art contemporani té manifestacions molt diverses, per això “incloem quatre grans àmbits: pintura, arquitectura i disseny, fotografia i un quart apartat que engloba tant arts de carrer com tot allò semblant a la performance “, comenta Gomáriz. Dels 20 documentals, 15 són llargmetratges.

Li hem demanat al director alguna recomanació. Gomáriz destaca la cinta ‘Body of truth’, perquè “mostra quatre dones, quatre artistes, que han fet del seu cos el mitjà d’expressió”. Són Marina Abramović, Sigalit Landau, Katharina Sieverding i Shirin Neshat.  Com a molt visual esmenta ‘Burning man’, sobre l’al·lucinant festival que se celebra anualment al desert Black Rock, Nevada. També “#JR”, sobre Jean René, l’artista de carrer i activista francès que té intervencions urbanes escampades per mig món.

Hi ha  cintes dedicades a Ai Weiwei, László Moholy-Nagy, Martha Cooper, César Manrique o Néstor Basterretxea. Excepte tres cintes que es poden visionar només alguns dies (per compromisos amb tercers), la resta estan disponible a la plataforma Filmin durant tot el festival, del 26 de novembre al 8 de desembre.