El Festival de Curtmetratges Amateur i Discapacitat Intel·lectual (CADI) arriba a la tercera edició. En aquest festival innovador i inclusiu les persones amb discapacitat intel·lectual s’expressen a través del llenguatge audiovisual. Una de les peculiaritats d’aquest certamen és que els curtmetratges s’allunyen del format documental social i hi ha una clara aposta pel gènere de ficció.
Al CADI hi ha drama, acció, romanticisme, aventures, terror i ciència-ficció. Però sobretot el tret diferencial és que l’organització del festival va a càrrec dels usuaris i professionals del centre ocupacional Can Carreras, d’Asproseat Grup. Enguany el festival coincideix també amb la celebració de l’aniversari d’aquesta entitat, que des de fa 40 anys treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.
Dos anys de feina en equip
Els usuaris del centre ocupacional, amb seu a Can Peguera, s’encarreguen de fer les trucades, les presentacions, els cartells, la comunicació… i tots els detalls que calen perquè aquest festival de curtmetratges bianual no tingui res a envejar a qualsevol altre certamen. “Cadascuna de les persones, en funció de les seves capacitats, té una funció dins el festival. Els que tenen més do de paraula van a buscar un local per fer el festival, d’altres es dediquen a fer l’’atrezzo’, d’altres fan les trucades, d’altres fan els vídeos que amenitzaran la gala i hi ha un altre grup que ha fet una exposició”, comenta Glòria Martí, educadora social de Can Carreras. Tota aquesta feina duta a terme pels usuaris dura dos anys i és realment la part més interessant del festival.
Curtmetratges arribats d’arreu de l’estat
El festival rep una mitjana d’uns 40 curtmetratges per edició. Enguany, els vídeos han arribat de centres ocupacionals, fundacions, entitats i grups del País Basc, Gran Canària, Madrid, Castelló o Múrcia. Aquests curtmetratges opten a cinc premis. Un és escollit pel públic i els altres quatre són triats per un jurat de professionals com l’actor i guionista Quim Masferrer, el director i guionista Marcel Barrena, l’actor Tonet Ramírez, els productors d’Ikiru Films Edmon Roch i Victoria Borrás, i el guionista Ivan Mercadé.
La cerimònia d’entrega de premis s’ha posposat i encara no té data a causa de la situació generada després de la sentència del procés. Els organitzadors treballen per buscar una data abans de finals d’any.