Des d’una posició privilegiada, com a regidora de Cultura de Barcelona, Maria Aurèlia Campany va lluitar per reprendre la celebració de les Festes de Santa Eulàlia. I ho va aconseguir.

L’any 1983, les colles de gegants del Pi i la plaça Nova van posar les bases de la festa major d’hivern de la ciutat i un dels primers actes va ser la Trobada de Gegants a Ciutat Vella, que actualment precedeix el seguici de Santa Eulàlia. És una de les activitats més solemnes de la festa major i se celebrarà el diumenge 11 de febrer amb un recorregut que tindrà el punt d’inici a les 10.30 h a la plaça Reial i finalitzarà a la plaça de Sant Jaume.

El festival Llum BCN s’acomiada de Ciutat Vella

Un dels canvis d’aquest 2018 és que la festa s’ha desdoblat en dos caps de setmana. Del 9 al 12 de febrer se celebraran els actes més tradicionals i del 16 al 18 es farà la setena edició del festival Llum BCN, que canvia de seu: deixa el centre de la ciutat i se’n va a il·luminar els carrers del Poblenou.

Festival Llum BCN

Tot per als nens

Les activitats infantils són un dels reclams de la festa major d’hivern i no és casual que comenci, precisament, amb el pregó dels infants (el dijous 8 a les 10 h a la plaça Sant Jaume).

Les opcions per unir-se a la celebració en família són múltiples: des del correfoc dels petits diables (el dissabte 10 a les 18.15 h) o un espectacle de titelles fins a la XV Mostra d’Esbarts (dissabte i diumenge a les 12 h a l’avinguda de la Catedral) o la passejada i el ball de les Laies (dilluns a les 18.30 h a la plaça de Sant Josep Oriol).

L’altre punt fort és la Lali Jove 2018, que té el suport de les entitats juvenils de la ciutat i per a la qual s’han programat concerts com Mafalda, tallers de karaoke i jocs variats. Es farà el dissabte 17 de febrer al Moll de la Fusta.

Totes les colles de Barcelona, a la diada castellera

La jornada castellera que aplega totes les colles de Barcelona se celebrarà el diumenge 11 de febrer i enguany comptarà també amb els Castellers de Sarrià, que hi tornen després de 14 anys d’absència.

Festes Santa Eulàlia Diada Castellera

A més del centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany, la festa també commemorarà el 450è aniversari de la Mulassa de Barcelona i la desena edició de la Trobada de Puntaires.

13 oques per 13 martiris

Segons la llegenda, la copatrona de Barcelona va sofrir 13 martiris, un per cada any que tenia, i va ser crucificada a la plaça del Padró per defensar els seus ideals cristians. La tradició estableix que la santa està enterrada a la cripta de la Catedral, al claustre de la qual hi ha 13 oques en homenatge als 13 martiris que va patir la santa.

I encara un xic més d’història: el nom d’Eulàlia té origen grec i està format per les arrels “eu” (“bé”) i “lalein” (“parlar”), que unides signifiquen “la ben parlada”.