Les Cotxeres de Sants han acollit aquest dijous el tercer festival de dansa i música americana a Catalunya Vive América. Es tracta d’una jornada de festa en què una vintena d’entitats de nou països llatinoamericans han reivindicat les seves tradicions amb dansa, música i tastets gastronòmics. La festa ha coincidit amb el Dia de la Hispanitat en el calendari, però els organitzadors apunten que ha estat casual.

El president de FASAMCAT, l’entitat organitzadora, ha explicat que “ha estat casual”. Nilo Robles ha detallat que “l’any passat vam celebrar la festa el 9 de novembre, i la primera edici, el 6 de setembre. Aquest any, les cotxeres estaven disponibles el 12 d’octubre“.

Amb tot, l’objectiu d’aquesta jornada és, segons Robles, “mostrar una cultura diferent, no només la dansa i la música, sinó mostrar un bloc compacte a través de la cultura”.

Entre les activitats destacades hi ha hagut demostracions de dansa i música, acompanyades de xerrades en què se n’han explicat l’origen i el significat. També s’ha reconegut la feina de difusió duta a terme per les entitats que formen la FASAMCAT, i se n’han premiat tres. Una ha estat Tinkus San Simón, que es dedica a difondre danses i rondalles precolombines. Segons ha explicat un membre de l’entitat, Sergio Sejas, es reuneixen “el primer divendres de cada mes per mostrar als joves com és la cultura dels seus països d’origen”.