Iturriaga, que ha remarcat que alguns dels barris més pobres de la ciutat es troben al districte de Nou Barris, ha dit que fer el pregó era una oportunitat per donar visibilitat als problemes del districte. En aquest sentit, l’activista veïnal ha demanat als polítics presents “que vagin parant l’orella” i ha remarcat que “no tenim un problema conjuntural, és un problema estructural i fins que no hi hagi més recursos als barris no sortirem d’on estem ficats”. Entre la llista de reivindicacions, ha reclamat més recursos humans per a les escoles, que el dret a l’habitatge “sigui una realitat”, sous dignes “que ens permetin viure en comptes de sobreviure” o més serveis socials.

La pregonera ha criticat que “estem vivint retallades socials, la llibertat d’expressió està reduïda o gairebé aniquilada i un llarg etcètera de retallades en llibertats”, i ha remarcat que les entitats i associacions lluiten per canviar la situació. “Malgrat tot —ha dit— a Nou Barris som gent lluitadora, amb empenta, decisió, i no permetrem que es perdi la identitat dels seus barris“.

Iturriaga forma part d’una generació de dones que han liderat la lluita veïnal per aixecar el districte. Durant els anys més durs de la crisi econòmica va impulsar tallers de costura per “apoderar les dones” de Nou Barris, una activitat que va donar pas a la Roquetes Fashion Week.

Entre les activitats de la Festa Major destaquen la 6a Trobada Gegantera, que es farà dissabte, 19, i tindrà com a amfitrions la parella de gegants Baró i Trini. La música també hi té presència amb la festa Ubuntu i el concert per fomentar el català organitzat per la Plataforma per la Llengua, que es farà dissabte, 19, a l’Antic Camp de Futbol de Ciutat Meridiana i en què actuaran Mishima, la Iaia o Mazoni, entre d’altres.

L’actualitat castellera també té una cita al districte. Els Castellers de Barcelona i els Bordegassos de Vilanova actuaran a la plaça Major de Nou Barris aquest diumenge a les 12 h. A més, la plaça Major de Nou Barris s’omplirà de parades d’artesania, espectacles i tallers del mercat modernista, una fira ambientada en l’art nouveau de principis del segle XX.