Si fos Festa Major, la Carme aniria contra direcció. El de Verdi és un dels carrers on s'establirà el sentit únic obligatori. Es farà en el tram guarnit amb l'objectiu de garantir la seguretat i accessibilitat dels qui vénen a gaudir de la festa. "Doncs perfecte perquè sempre hi ha molts taps. La gent que puja, la gent que baixa. Aleshores no pots veure bé els carrers." "Perquè hi ha al mig el guarniment, els escenaris..." Es tracta de canalitzar les riuades de gent i evitar les aglomeracions. MAITE FANDOS, regidora de Gràcia "És molt millor per a tots que tothom circuli en un únic sentit perquè hi havia moments que ens preocupaven." "Em pregunto com ho faran, això..." Doncs amb l'ajuda d'una empresa especialitzada que regularà també l'accés als trams guarnits dels carrers de Mozart, Tordera, Progrés, Llibertat i Franternitat. "Al marge d'aquests sis carrers n'hi haurà 12 més de guarnits, com ara el de Camprodon, tots formen part d'un pla d'itineraris i accessos recomanats, però si tot i així s'hi produeixen aglomeracions, també s'hi podria implantar el sentit únic." El sentit únic obligatori arriba a les Festes de Gràcia amb l'aval de l'èxit que va tenir l'any passat una prova pilot. En aquesta edició també s'estrenarà un mapa que es repartirà entre els visitants amb tota la informació relativa a la mobilitat durant la Festa Major de Gràcia. L'objectiu és que tothom pugui gaudir-la, tant els qui vénen de fora, com els qui la tindran davant de casa.

Objectiu: evitar aglomeracions

La prova pilot que es va fer el 2013 va tenir èxit i, per aquesta raó, enguany es faran itineraris recomanats i s’establiran sis carrers de sentit únic de pas per tal d’assegurar la fluïdesa en moments de màxima aglomeració. Això vol dir que els visitants entraran per un extrem del carrer i en sortiran per l’altre. Les vies guarnides on s’aplicarà aquesta mesura seran els carrers de la Tordera, de la Llibertat, del Progrés, de la Fraternitat, de Verdi i de Mozart. A la resta, també es podria posar en funcionament el sentit únic en cas de superar l’aforament. Una empresa especialitzada farà controls d’accés.

Per tal que la informació arribi als visitants es crearà una mapa de mobilitat amb dades sobre el transport públic de la zona i els itineraris recomanats. Com l’any passat, els dies 15 i 16 d’agost el metro funcionarà tota la nit de manera ininterrompuda, divendres i dissabte.

Els horaris de la Festa Major de Gràcia limiten les activitats i els concerts a la nit fins a les dues de la matinada entre setmana i fins a les 3.30 h els divendres i dissabtes, amb l’excepció de les places del Diamant, del Sol i de la Revolució, en què l’hora límit serà la 1 h.

Més guarniments

Un dels reclams principals de la Festa Major de Gràcia són els guarniments, que els veïns preparen mesos abans que comenci la festa. Aquest any els curiosos en podran veure 18, un més que l’any passat. Es deixa de guarnir la Fraternitat de Dalt i s’hi incorporen el carrer de la Providència, que havia parat durant dos anys, i la travessia de Sant Antoni, que recupera els guarniments després de 40 anys sense fer-ne. Per tal de conscienciar els ciutadans sobre la importància dels guarniments, s’editaran fulletons amb els lemes “Gràcies per respectar els guarniments” i “Gràcies per no embrutar”.

Després d’anys al capdavant de la festa major, Ricard Estruch en serà enguany el pregoner i farà el discurs d’obertura de la festa des del balcó de la plaça de la Vila el 14 d’agost. Nascut a Gràcia el 1949, Estruch va ser president de la Fundació Festa Major de Gràcia des de 2006 i fins a l’any passat, quan Carla Carbonell en va agafar el relleu.

Es tornaran a instal·lar codis QR als carrers i, a més, el consistori posarà en marxa aquest nou web amb informació útil per als ciutadans com mapes, horaris, la programació i dades de mobilitat.

Un pol per al talent social i l’emprenedoria

La plaça de la Revolució es convertirà en un punt de trobada per a emprenedors, amb activitats cada tarda per fomentar la creació d’empreses. A la mateixa plaça hi haurà un espai on es podrà veure com s’aplica la tecnologia a la festa major, una mostra que es fa gràcies a un acord amb la Xarxa d’Ateneus de Fabricació.

Pel que fa a les altres places, el Consell de Dones de Gràcia és l’encarregat d’organitzar els espectacles familiars a la plaça de les Dones del 36. El swing tornarà a la plaça del Diamant, el folk, a la plaça del Sol i l’artesanat serà a la plaça de la Virreina.

Vanos cívics per combatre la calor

Els vanos són una altra de les novetats de la Festa Major de Gràcia d’enguany. L’Ajuntament els repartirà als visitants per demanar que es respectin els guarniments i que no s’embruti la via pública. Un missatge que també serà present en rètols penjats a alguns carrers del barri.