L’Acadèmia del Cinema Català ha donat a conèixer les 59 pel·lícules candidates als Premis Gaudí, entre les quals hi ha 23 llargmetratges de ficció, en la Festa de les Candidates celebrada a l’Antiga Fàbrica Damm. Per davant de les càmeres, al “photocall”, hi han passat professionals implicats en films com ‘6 dies corrents’, de Neus Ballús; ‘El ventre del mar’, d’Agustí Villaronga; ‘El cau’, de Pere Solés; ’15 horas’, de Judith Colell; “Las leyes de la frontera”, de Daniel Monzón, o ‘Mediterráneo’, de Marcel Barrena.

Durant l’acte s’ha projectat un vídeo amb fragments de les candidates. Prèviament, la presidenta, Judith Colell, ha fet un breu discurs per destacar com ha estat la collita de films del 2021. Ha mostrat preocupació pel fet que dels 23 llargmetratges inscrits només sis siguin en català. “No em preocupa tant el nombre com que les pel·lícules en català són de baix pressupost”. De fet, les pel·lícules en versió original en català no superen els 720.000 euros, quan les rodades en altres llengües se situen en els 2.000.000.

Poca paritat i diversitat

Colell també s’ha mostrat preocupada pel fet que hi ha poca paritat de gènere i diversitat tant davant com rere les càmeres: només un 31 % de les tasques de direcció i producció recauen en dones. Aquesta mancança l’ha evidenciada un estudi de l’Acadèmia amb els col·lectius Ficcial i Dones Visuals. Constata també, davant de càmera, “poca diversitat d’orientació sexual, d’edat o de persones amb diferents funcionalitats. No reflecteix el dia a dia del país”, comenta Colell.

A més dels 23 llargmetratges de ficció catalans, entre les produccions candidates hi ha 10 documentals, un film d’animació, 15 curtmetratges i sis llargmetratges europeus. Ara comencen les votacions dels acadèmics, que seleccionaran les nominades. La llista es farà pública el 25 de gener a La Pedrera i la gala de lliurament de les 22 estatuetes serà el 6 de març, per primer cop a la Sala Oval del MNAC.