Sílvia Farriol, presidenta d’Arquin-FAD, ha explicat a betevé que l’organització vol que els projectes de museus “respectin el teixit urbà, social i urbanístic” dels llocs on es vol implementar. “Justament la Barceloneta és un dels punts calents on apareix la gentrificació”, ha dit Farriol. Des del FAD consideren a més que les obres d’art són un patrimoni i no s’han de tractar com una mercaderia.

“Els promotors del projecte no han escoltat la ciutat”

Farriol ha afirmat que s’ha de buscar un consens ciutadà per instal·lar un equipament d’aquest tipus. Hi haurien de participar experts museístics i també ciutadans. Segons Farriol, després vindria el debat sobre l’emplaçament. El que no agrada a la institució és la tendència d’obrir delegacions de grans museus i traslladar-ne les obres per tot el món. “És com fer trossets de l’exposició general que es pot veure a Rússia”, ha denunciat. Una de les propostes és que la nova galeria es dediqués a exhibir exposicions temporals i que funcionessin amb préstecs entre la sucursal i el museu original. Farriol ha destacat que “l’Hermitage té molt d’interès perquè té un patrimoni espectacular”.

Un museu que contraposa opinions

La primera vegada que es va sentir a parlar de l’Hermitage va ser l’any 2012. El port de Barcelona, propietària dels terrenys, va confirmar que estudiava una oferta per obrir una sucursal del museu. Des de llavors la polèmica ha estat servida. Hi ha els partidaris i els detractors del projecte. L’espai, que se situaria en unes naus  a la bocana Nord del port, pretén captar 700.000 visitants a l’any. D’entrada, l’Ajuntament es manté distant. De moment no ha donat el vistiplau a la tramitació urbanística per poder construir el museu, perquè veu el perill de més pressió turística al barri.

terrenys de l'Hermitage al Port

Segons els contraris del projecte, com l’Associació de Veïns de l’Òstia i la Plataforma en Defensa de la Barceloneta, consideren que el nombre de visites que rebria el museu contribuiria a massificar més de turistes aquesta zona de la ciutat i que en dificultaria encara més la mobilitat. Molts veïns han criticat des d’un inici aquest equipament perquè consideren que l’arribada de més visitants amb un perfil adquisitiu elevat generarà més gentrificació. Això vol dir un augment dels preus dels habitatges i, en conseqüència, l’expulsió dels veïns del barri.

En canvi, els defensors de l’Hermitage, com l’Associació de Veïns de la Barceloneta, consideren que es tracta d’una aposta de futur que pot ajudar a revitalitzar i recuperar el barri. Aquests veïns en són partidaris perquè veuen l’equipament com una oportunitat per expulsar el turisme de borratxera i guanyar visitants de més qualitat i de perfil cultural.