La parella artística sota el nom de Leafhopper, David Simón i Blanca Galindo, presenten un dels seus projectes recents al Xalet, al Centre Cívic Casa Golferichs, “It’s a wonderful life”.

Després d’un treball documental sobre l’addicció a una droga substituta de l’heroïna, el krokodil, a Rússia i Geòrgia, es van endinsar en una investigació teòrica i visual sobre el món de les addiccions. Van partir de la idea d’addicció com a adaptació al medi i, al mateix temps, com a subversió. “It’s a wonderful life” reflexiona sobre com “una vida meravellosa” pot quedar isolada i plena de dolor, però també es pot entendre des de la bellesa de la lluita per la supervivència i el desig d’encaixar en aquest món.

La poètica de les imatges

La parella artística Leafhopper, tot i que provenen de la fotografia documental, i la primera idea era fer més retrats amb un format de reportatge, han abordat el tema des d’una perspectiva visual, molt més poètica.

Una de les imatges de la mostra “It’s a wonderful life”, de Leafhopper

Jocs visuals i violència global

Han treballat amb les dimensions, i s’hi inclou des de fotografia aèria a fotografia microscòpica. També juguen amb alguns equívocs òptics per generar un espai de reflexió sobre les addiccions i la relació que tenen amb la violència del món global. Ho fan des de la bellesa de les imatges, fugint de l’estereotip visual del món de les drogues, que majoritàriament està centrat en la marginalitat. Ells han optat per un univers més màgic.

Tot el projecte en un fotollibre

Els materials es recullen en un llibre, tant el procés d’investigació i els referents conceptuals dels quals han partit, com la col·lecció íntegra de les imatges que el formen. La portada, un mirall, interpel·la el lector sobre les seves pròpies relacions amb l’addicció. La mostra es pot veure fins al 6 d’abril al Xalet de la Casa Golferichs.