El Museu Picasso ha inaugurat aquest dimecres dues mostres que exploren l’univers poètic de l’artista malagueny. El director del museu, Emmanuel Guigon, ha destacat que “són dues exposicions en una i, de fet, hi ha creacions que es divideixen entre ambdues i que mostren successivament els gravats en una i els textos en una altra”.

Paul Eluard “va ser el millor amic de Picasso a partir del 1935″, i l’únic poeta amb qui va poder dialogar, intercanviar o compartir idees després de la desaparició d’Apollinaire”.  La mostra “Pablo Picasso, Paul Eluard. Una amistat sublim” fa un recorregut temàtic i cronològic dels dos personatges a partir de llibres i poemes, obres il·lustrades, retrats i dibuixos d’Eluard i la seva segona dona Nusch. També s’hi poden veure fotografies de Man Ray i Brassai, i correspondència i pel·lícules documentals en què es relaten les trobades entre els dos amics.

A la mostra es pot veure el poema ‘Novembre 1936‘, que Eluard va escriure després de la batalla de Madrid i que “va influir en Picasso quan va realitzar els gravats ‘Somnis i Mentides de Franco‘”. També es pot contemplar el poema ‘La victoire de Guernica‘, que el poeta va escriure mentre Picasso pintava la seva obra més coneguda. L’exposició es podrà visitar fins al 15 de març, i després es traslladarà al Museu Nacional Picasso-París i una petita part al Museu d’Art i Història de Saint-Denis. Està comissariada per Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso, i Malén Gual, conservadora del mateix equipament cultural.

“Picasso poeta”

L’altra exposició que s’ha inaugurat aquest dimecres és “Picasso poeta“, que dona a conèixer la importància de l’escriptura poètica en el procés creatiu de l’artista i revisa els estrets lligams entre escriptura i pintura. El punt de partida de la mostra és l’exposició que es va inaugurar al Museu Nacional Picasso-París l’any 1989 amb motiu de la publicació dels ‘Écrits‘, un diari íntim del pintor que “revela alhora la intimitat, el context històric i la personalitat complexa de l’artista”. La mostra es podrà visitar fins a l’1 de març i després també es traslladarà al Museu Nacional Picasso-París. Està comissariada per Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso; Marie-Laure Bernadac, conservadora general honoraria dels museus de França; Claustre Rafart, conservadora d’obra gràfica del Museu Picasso; i Androula Michael, professora titular de la Universitat de Picardie Jules Verne i de la UFR de les Arts de París.

Exposició "Picasso poeta" al Museu Picasso