Entre les novetats d’aquest 2018, hi  destaca la primera exposició que aborda la relació de Picasso amb la gastronomia. Es podrà veure a partir del 24 de maig al Museu Picasso i hi col·laborarà Ferran Adrià.

Una altra de les mostres més esperades serà la dedicada a l’escultor Jaume Plensa al MACBA. El Museu d’Art Contemporani també programarà exhibicions monogràfiques sobre Francesc Torres, el teòric i artista argentí Oscar Massota, l’artista Domènec, la mexicana Melanie Smith i el grup Raqs Mitjana Collective.

Una altra de les exposicions rellevants d’aquest any arribarà el juliol al MNAC. Es tracta de “Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol”, una mostra que vol revelar el paper clau de Gala Dalí en l’art del segle XX.  El MNAC també acollirà al febrer una exposició sobre William Morris, figura principal del moviment Arts and Crafts.

A la Fundació Joan Miró, l’estrella serà l’exhibició que dedicaran a l’artista francoalgerià Kader Attia, que és reconegut per investigar les petjades del colonialisme i que, a partir del juny, serà present en una exposició inèdita a la capital catalana. A la mateixa fundació també hi tindrà lloc una mostra dedicada a l’artista japonès Itó Shinsui, una obra que evidencia les relacions subtils i profundes entre obres de Miró i el pensament i art nipó.

Com cada any, una altra de les cites culturals serà la mostra World Press Photo 2018, tot un clàssic que no pot faltar al CCCB. El centre ha començat l’any amb l’exposició “Després de la Fi del Món”, que ja es va estrenar a l’octubre i que es podrà visitar fins al 29 d’abril. Al CCCB també es podran conèixer les tradicions més secretes de l’art des dels anys 50 en una mostra que abordarà l’ocultisme, la màgia, l’esoterisme i el misticisme.

D’altra banda, a la Fundació Mapfre s’hi podrà veure una exposició sobre el fotògraf francès Brassaï amb la ciutat de París com a tema principal, i a partir d’octubre la mostra “Picasso-Picabia. Història de la pintura”.

La Fundació Tàpies reivindicarà la dimensió política de l’artista amb “Antoni Tàpies. Biografia política”, a partir del juny. 

Per al públic familiar, l‘exposició més esperada serà la de Disney al CaixaForum a partir del 22 de març, que explorarà els orígens literaris de les pel·lícules que van fer créixer aquesta factoria.