Gràcies a la Fundació Photographic Social Vision arriba al CCCB el “World Press Photo“, la mostra que aplega els treballs de fotoperiodisme premiats en el concurs homònim. Són els treballs de 45 fotoperiodistes guardonats, alguns per una sola imatge, d’altres per un reportatge. Es pot visitar entre l’11 de novembre i el 12 de desembre.

Les imatges que es mostren enguany són captures del 2020, any de la pandèmia, i això es fa evident al llarg de la mostra, fins i tot en categories com la de medi ambient o natura, en les quals hi ha fotografies en què apareixen mascaretes.

Un lleó marí amb una mascareta al mar de Califòrnia (Ralph Pace)

A més, la fotografia guardonada amb el premi de l’any, obra del danès Mads Nissen, és fruit de la cobertura de la crisi sanitària al Brasil. Mostra una àvia abraçant-se a la seva cuidadora de la residència a través d’un plàstic. “Vaig anar a cementiris on enterraven gent, a hospitals on es moria gent, i a cases… Però volia també una imatge que donés esperança”, explica Nissen.

Les millors fotos del World Press Photo, en un minut

Pocs encàrrecs i més treballs de proximitat

La directora de Photographic Social Vision, Sílvia Omedes, assegura que a l’exposició no només es fa visible l’impacte de la crisi sanitària, perquè “s’observen més treballs de proximitat, i això és perquè durant el 2020 van caure en picat els encàrrecs a fotoperiodistes i hi havia moltes dificultats per viatjar”. Qui sí que va poder viatjar abans del confinament, concretament al sud del Iemen, va ser el barceloní d’adopció Pablo Tosco, primer premi en la categoria de temes contemporanis (fotografies individuals). La imatge captura el dia a dia de la Fàtima, una dona que va haver d’assumir el rol de pescadora del seu marit per causa del conflicte bèl·lic.

La Fàtima, la dona pescadora del Iemen (Pablo Tosco)

Entre els guardonats n’hi ha quatre més d’espanyols, dels quals es poden veure imatges a la mostra. Són Aitor Garmendia, tercer premi en la categoria de medi ambient (reportatges gràfics) per un reportatge de denúncia sobre la indústria porcina a Espanya; Jaime Culebras, tercer premi en la categoria de natura (fotografies individuals); Luis Tato, tercer premi en la categoria de natura (reportatges gràfics), i Claudia Reig Valera, menció destacada al projecte interactiu educatiu.