El Casal de Barri Folch i Torres acull fins al 4 de desembre “La rumba catalana: gitana i catalana”. La mostra s’ha fet a partir del material que l’entitat Carabutsí està recopilant entre els gitanos més grans del Raval per documentar la història dels gitanos del carrer de la Cera.

Per aquesta tasca l’entitat va rebre, l’any passat, el Premi Ciutat de Barcelona en la modalitat de Cultura Popular i Comunitària. A l’exposició es mostra la persona que s’amaga darrere dels personatges, dels rumbers. Tot el material és inèdit i recull moments de la vida personal i íntima d’aquests artistes.

La vida privada dels rumbers

El president de l’entitat Carabutsí, Sam Mosquetón, explica que “amb tot el material que estem recopilant, el grup de dones de l’entitat i nosaltres, en tenim molt per fer diferents exposicions temàtiques. En aquest cas és sobre la rumba, però sobre la vida menys coneguda dels rumbers. Tot ho hem aconseguit anant casa per casa dels gitanos més grans del carrer de la Cera, ho digitalitzem tot i formarà part de l’arxiu de l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona.

Fotos inèdites i domèstiques

En nou plafons, cadascun amb el títol d’una rumba famosa, es recullen fotografies inèdites de moments personals d’artistes del gènere, com per exemple el bateig d’un dels fills d’en Peret amb Marisol com a padrina.

L’encarregat de muntar la mostra, en Txarli Brown, creu que el valor de les fotografies “no radica en la seva qualitat, són domèstiques, sinó en el que expliquen de la vida dels rumbers del Raval. Té molt de valor antropològic.”

Mostra pedagògica

‘La rumba catalana: gitana i catalana’ es pot visitar fins al 4 de desembre al Casal de Barri Folch i Torres. Està concebuda, tal com explica el seu comissari, com un material pedagògic. La intenció de qui vingui a visitar-la és saber qui és qui en el món de la rumba, i l’evolució que el gènere ha tingut. Per això, a les imatges les acompanya un text explicatiu.