El cos dels Bombers de Barcelona ja fa gairebé 200 anys que treballa a la ciutat per apagar i prevenir incendis. Es va fundar el 1833 i des d’aleshores ha estat al costat dels grans i els petits esdeveniments de la història de la ciutat. Tot un llegat que queda recollit en l’exposició ‘Protegir Barcelona. Bombers i prevenció d’incendis‘, al MUHBA Oliva Artés, fins al mes de juny del 2023.

Maquinària d’època, a l’exposició

A principis del segle XIX els recursos de què disposaven els Bombers de Barcelona per apagar incendis, evidentment, no tenien res a veure amb els d’ara. Tot això queda palès a l’exposició, on es poden veure algunes de les bombes d’aigua que s’han anat utilitzant al llarg dels darrers anys.

Bombers de Barcelona vestits d’època fan una demostració de com funcionava una bomba d’aigua de principis del segle XIX

En concret, una de les bombes que es pot veure a la mostra destaca per dues particularitats. D’una banda, la força de succió de l’aigua depenia, literalment, de la força que tinguessin els bombers. I de l’altra, s’havia de dur a un lloc proper a l’incendi, però també proper a un punt d’aigua, ja que no existia la xarxa d’hidrants que hi ha actualment.

S’havien de buscar, amb el públic que hi havia allà, cadenes de galledes; això representava que l’incendi anava avançant i avançant, i apagar-lo era difícil”
Pere González, Plataforma per a la Defensa del Patrimoni Històric dels Bombers de Barcelona

La importància de la prevenció

Amb l’arribada de la industrialització, a mitjans del segle XIX, al parc de bombers també hi va arribar una altra classe de bomba, que funcionava amb una màquina de vapor. Va suposar una millora per combatre els incendis, ja que era més funcional.

Màquina de vapor com a bomba d’aigua, maquinària dels Bombers de Barcelona de mitjans del segle XIX

A l’exposició, també es parla d’una altra variable que va aparèixer a principis del segle XX: la prevenció. Una qüestió que ja fa dècades que és quotidiana i que cada vegada agafa més importància, sobretot darrerament amb l’augment de temperatures que hem experimentat.