L’Arxiu Municipal de Barcelona mostra en forma d’exposició els fons fotogràfics dels arxius municipals dels districtes. En concret, es mostren les col·leccions d’imatges cedides per particulars als arxius municipals. Són petites joies fetes en la seva majoria per fotògrafs amateurs que han retratat vivències personals que testimonien la història recent de Barcelona. L’exposició està organitzada amb la col·laboració de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i es podrà veure de forma itinerant fins al 31 de desembre als centres cívics següents: Sant Andreu, Can Basté, la Farinera del Clot i Pati Llimona.

Els fons de fotografies particulars al descobert

L’exposició “Relats revelats” mostra 350 imatges, una petita part del patrimoni fotogràfic que es conserva als Arxius Municipals dels Districtes de Barcelona. Es tracta d’imatges que tenen un gran valor documental, ja que mostren la història social i la memòria col·lectiva dels barris.

Els arxius de la ciutat custodien unes 250.000 fotografies gràcies a les donacions privades que han rebut d’arxius familiars, empreses, associacions, cooperatives, agrupacions fotogràfiques, centres excursionistes i arxius populars dels diferents barris.

A partir de les fotografies exposades, s’ofereix una àmplia visió de la vida a la ciutat des de finals del S.XIX i durant tot el S.XX, a través d’àmbits com la feina, la quotidianitat, l’habitatge, l’urbanisme, les reivindicacions socials, l’oci o la cultura popular, a més de posar èmfasi en pràctiques com la fotografia amateur. També s’ha volgut destacar el paper de les dones fotògrafes, sobretot a partir dels anys 30.

S’hi poden veure històries anònimes que ens obren una finestra a la vida quotidiana dels barris. Les imatges ens mostren un relat de la ciutat poc conegut i explicat pels mateixos veïns”
Marta Delclòs, comissària de l’exposició “Relats revelats”

L’exposició permet completar l’imaginari visual de Barcelona, on cada fotografia mostra un instant revelador de les persones que hi han crescut, treballat, gaudit i viscut. La mostra es complementa amb activitats paral·leles que inclouen taules rodones, presentacions de llibres i itineraris guiats per l’exposició.