L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenta l’exposició ‘Esteve Lucerón. La Perona. L’espai i la gent‘, que mostra el projecte que va fer el fotògraf lleidatà d’un dels darrers barris de barraques de la ciutat. La mostra està integrada per un centenar de fotografies a partir dels negatius originals, i escollides pel mateix fotògraf i Jordi Calafell.

Les imatges s’han triat d’entre el fons de 2.000 negatius i contactes que l’any 2017 Esteve Lucerón va donar a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Imatges que, com explica Jordi Calafell, s’han centrat més en la mirada de l’individu, de la persona que hi sortia fotografiada, i elimina aquells elements que podien despertar una certa compassió.

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

El resultat de nou anys de convivència

Entre el 1980 i el 1989, Esteve Lucerón va fotografiar el dia a dia d’aquella comunitat gitana que vivia a la perifèria de les perifèries. Ho va fer d’una manera completament allunyada dels estereotips, des de la proximitat i la confiança de formar part de les seves vides, gràcies, en part, que l’any 1985 va començar a treballar al magatzem dels tallers de formació ocupacional que el Patronat Municipal de l’Habitatge havia organitzat per a la inserció laboral i social dels veïns d’ètnia gitana de les barraques.

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Aquesta situació li va facilitar encara més l’accés al barri i es va introduir entre les famílies gitanes sense l’ajut d’intermediaris.

Una càmera, negatius i material complementari

En vitrines s’exposa una càmera de Lucerón i tiratges d’autor associats a fulls de contacte, així com documentació de les exposicions en què ha participat i una mostra de les publicacions editades. També es presenta una exposició virtual, que es pot visionar al web de l’AFB, i que permetrà poder seguir visionant l’exposició un cop clausurada la mostra.

Esteve Lucerón no s’ha dedicat mai professionalment a la fotografia, però el seu treball sobre el barri de la Perona s’ha convertit en un document essencial de la història barcelonina.