Pere Noguera (la Bisbal d’Empordà, 1941) va començar les seves produccions a la dècada dels 70, interessat per la matèria, en especial les matèries pobres, i els processos de transformació. Als elements de la natura hi va anar incorporant materials d’arxiu com ara fotocòpies, fotografies o objectes trobats i suports digitals. La seva manera de treballar se centra en les accions transformadores, que per ell estan intrínsecament lligades a la vida mateixa.

Art i vida

Les obres de Pere Noguera que es poden veure als Espais Volart són una evidència d’un procés de creació que es basa en el ritme de la vida i els accidents que hi ocorren. En alguns casos, són obres que han anat variant amb el temps. Per l’artista, tot es transforma, les peces segueixen explicant coses, no s’acaben un dia determinat. És una manera de fer molt integrada a la vida del dia a dia i a l’entorn.

La pobresa dels materials

Els objectes que han perdut el significat i l’ús serveixen a Pere Noguera per preguntar-se sobre el sentit de la vida. Amb això, convida els espectadors a reflexionar-hi mentre caminen entre les peces.

A les obres que es mostren, destaca l’ús de l’argila, un material a través del qual connecta amb el paisatge que el va veure néixer, la Bisbal d’Empordà, o els òxids. Altres projectes s’han realitzat a partir de materials d’arxiu, amb documents, fotografies, fotocòpies o audiovisuals.

Ampliar el sentit de l’art

Pel comissari de l’exposició, Vicenç Altaió, Pere Noguera representa “un dels punts més alts en la història de l’art català en relació amb la pobresa de la matèria i l’indret propi, el món ultralocal”. Afirma que l’artista participa en una generació d’artistes que van ampliar el sentit de l’art. En el seu cas, amb una mirada profunda i analítica, sempre ha posat en crisi tant la representació com allò que està contingut en l’objecte. L’exposició es pot visitar fins al 20 de desembre.