El Museu de les Cultures del Món engega un canvi i ho fa de la mà del Museu Etnològic amb qui empren aquest nou viatge per donar una visió més científica, més antropològica, al seus continguts. I a l’entrada mateix del museu, tota una declaració d’intencions del que serà a partir d’ara. Amb la crítica a la captura de tot un mite per Barcelona, Floquet de neu, engega una exposició, ‘Ikunde’ , amb la qual es vol visualitzar el nou romb que pren el museu, com ens explica Josep Fornés, director del centre cultural. 'Les ciutats que volen ser cosmopolites i que, de fet, ho són i que acullen una forta onada immigratòria i que acullen refugiats o volen fer-ho, han de tenir també una mirada autocrítica del seu passat. Només una societat madura pot plantejar-se revisitar una memòria que pot resultar incòmoda, com és una memòria colonial.' Un passat com a metròpoli colonial, que sovint s’ha amagat. Diversos episodis protagonitzats a les colònies americanes, asiàtiques i africanes, com el cas de la Guinea Espanyola, que no sempre han estat tan florits con se’ns han presentat, sinó tot el contrari. Bona part del capital acumulat per desenes d’indians que van tornar a Barcelona entre el segle XIX i XX el van fer en terres de les quals molt sovint es van aprofitar sense miraments. És el contingut d’Ikunde, crític com preten ser a partir d’ara la visió de la nova etapa.

L’exposició, que es podrà veure fins al febrer de l’any que ve, tracta els estralls que va provocar en alguns indrets de Guinea la colonització i la intervenció per part dels indians, que es van enriquir a costa d’aprofitar-se, en molts casos, d’aquests països. Molts indians van tornar rics a Barcelona entre els segles XIX i el XX.

A “Ikunde, Barcelona metròpoli colonial” hi ha crítiques a Floquet de Neu i al seu trasllat a Barcelona, i la mistificació que se’n va fer. Per això, la mostra comença amb una reproducció del goril·la albí i amb tot un seguit de fotografies de la seva arribada. Guinea Equatorial i els trofeus en forma d’animals dissecats (un cocodril, un goril·la o un felí) són també bona mostra de l’empremta colonial.

Són alguns dels rastres d’una època del passat de la ciutat que no s’ha ensenyat gaire sovint i que ara es mostra en aquesta exposició per encetar la nova etapa del museu del carrer de Montcada.