El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) fa pública la nova presentació de la col·lecció del Renaixement i el Barroc, la qual cosa permet la descoberta, sota una “nova llum”, de 250 obres de la selecció de 1.400 peces que formen el fons. La proposta abasta més de 300 anys i ofereix una narrativa temàtica i més oberta amb l’objectiu que fomenti el diàleg. Interpel·la amb una mirada moderna i ressalta el valor de les obres que la formen. La col·lecció exhibida guanya, passa de 130 a 250 obres, i també presenta més autors, així com 35 obres restaurades que ara es poden contemplar.

Disposa de peces de noms com Francisco de Zurbarán, Jacopo Robusti, “Il Tintoretto”, Tiziano Vecellio, Bartolomé Bermejo, Antoni Viladomat o Fra Angelico.

És una exposició que desobeeix la cronologia, l’estil o els gèneres, i en què es poden veure obres de mobiliari al costat de gravats, pintura, escultures, llibres i fotografia. Tot plegat aporta una complexitat que permet lectures múltiples. En paraules de Pepe Serra, director del museu, “aquesta és una col·lecció formada per la societat civil, a principis del segle XX. Pels col·leccionistes, la Junta de Museus, la Diputació. I per grans noms: Batlló, Cambó, Muntades”.

Per al MNAC, la col·lecció significa parlar del retrat, del paisatge, del poder i del mateix artista que genera l’obra. Són temes que tenen a veure amb el moment del Renaixement i del Barroc, però que conviden a la reflexió des de l’actualitat.