És segurament l'obra menys coneguda del pintor Ramon Casas, però també, segons els experts, la més original i avantguardista. Consisteix en 11 ombres xineses, dissenyades pel mateix Casas fruit de les influències de la seva estada a París. Les figures van protagonitzar espectacles a Els Quatre Gats. FRANCESC QUÍLEZ, comissari "Eren espectacles sobretot de tipus religiósi que se celebraven a una hora molta tardana de la tarda, a dos quarts de deu la nit i aleshores algun dels personatges eren les caritcatures dels propis protagonistes de la formació Els Quatre Gats." Entre els personatges represesentats hi ha el mateix Casas, i els escriptors Àngel Guimerà i Pompeu Gener. Mentre que Ramon Casas és l'autor dels dibuixos, que es caracteritzen per un estil caricaturesc i còmic, Josep Meifrèn, germà del pintor Eliseu Meifrèn, va ser l'encarregat de mecanitzar-los i articular-los. El nét de l'Eliseu, que és qui els ha cedit al MNAC, destaca les habilitats artístiques del seu tiet avi, que es va introduir en el cercle artístic d'Els Quatre Gats. PERE JIMÉNEZ-MEIFRÈN, propietari de les ombres xineses "Per un costat la gent desconeixia el Josep Meifrèn, sent el personatge aquest que surt en el dibuix d'Els Quatre Gats, en què hi ha artistes, pintors, i entre ells el primer que està de tots és un dentista, és a dir, tots són artistes i hi ha un dentista. Per què hi ha un dentista? Perquè un artista." Un artista l'obra del qual es podrà veure al MNAC fins al 27 de novembre, envoltada d'altres peces gràfiques de Ramon Casas i de la tradició popular barcelonina de fabricar ombres xineses retallables.

El MNAC ha desvelat la faceta menys coneguda del pintor modernista Ramon Casas, però també, segons els experts, la més original i avantguardista. Consisteix en 11 ombres xineses, dissenyades pel mateix Casas fruit de les influències de la seva estada a París. Les figures van protagonitzar espectacles nocturns a Els Quatre Gats. El comissari de la mostra, Francesc Quílez, explica que eren “obres religioses” i que les figures que hi apareixien eren “les caricatures dels mateixos protagonistes del cercle artístic d’Els Quatre Gats.” Entre els personatges representats hi ha el mateix Casas i els escriptors Àngel Guimerà i Pompeu Gener. Mentre que Ramon Casas és l’autor dels dibuixos, que es caracteritzen per un estil caricaturesc i còmic, Josep Meifrèn, germà del pintor Eliseu Meifrèn, va ser l’encarregat de mecanitzar-los i articular-los.

El nét de l’Eliseu, Pere Jiménez-Meifrèn, que és qui ha cedit les ombres xineses al MNAC, remarca les habilitats artístiques del seu besoncle, que es va introduir en el cercle artístic d’Els Quatre Gats. Precisament en una imatge del local, una de les cares més reconeixibles és la de Josep Meifrèn, que no era artista, sinó dentista.

L’exposició es podrà veure al MNAC fins al 27 de novembre, envoltada d’altres peces gràfiques de Ramon Casas i de la tradició popular barcelonina de fabricar ombres xineses retallables.