A través de diferents tècniques artístiques com la fotografia, el vídeo i el collage, l’exposició “Lesbofòbia: vers i revers d’una violència patriarcal” intenta resoldre alguns interrogants sobre les violències estructurals que reben les lesbianes. La mostra, instal·lada al Centre LGTBI de Barcelona, es pot veure fins al 16 de juliol.

Procés de creació compartit

El projecte ha estat ideat per Lara M. Pascual, Azahara Fuentes i Irene C. Matamala per a l’entitat Creación Positiva. A través d’un procés de creació col·lectiva, les autores i les participants posen en relleu les diferents violències que es deriven de l’anomenat cisheteropatriarcat —sistema econòmic, social i ideològic pel qual l’home i l’heterosexualitat són superiors sobre els altres gèneres i sobre altres orientacions sexuals.

Les fotògrafes i especialistes en imatge han treballat en l’àmbit de l’economia social i solidària, per tal de crear material audiovisual a través de tallers infantils, juvenils i per a professionals, en què generen espais de reflexió.

Experiències individuals i col·lectives

“Lesbofòbia” convida a fer un recorregut per diferents experiències individuals i col·lectives que generen una narrativa conjunta. La mostra aborda temes com les bases de la cultura occidental i l’origen estructural de la lesbofòbia i les violències masclistes que s’exerceixen en espais íntims o familiars.

L’exposició també s’endinsa en fenòmens com el llenguatge discriminatori, el desig que creix més enllà de les línies establertes i les lluites dels activismes de la diversitat funcional que denuncien el capacitisme. A més, ret homenatge a les xarxes de suport mutu i a les resistències.