Una quarantena d’artistes participen en la mostra “Infàncies oprimides”, que forma part d’un projecte més ambiciós. La comissària de la mostra, l’Ana Blü, fa temps que volia fer un catàleg llibre que denunciés els diferents tipus d’abusos que pateix la infància. Per això va fer saber, a través de diferents xarxes socials, el que volia fer i es va sorprendre en rebre tantes respostes. Molts artistes i persones anònimes volien dir la seva, i explica el que els havia passat.

La veu silenciada dels infants

“Quan hi ha casos de violència de gènere, les dones sortim i ho denunciem, però pels infants qui parla?” es qüestiona. L’Ana Blü volia donar veu a persones adultes que d’infants haguessin patit qualsevol mena d’abús.

Gairebé tots, en un 99 %, em van donar les gràcies per fer visible l’abús infantil.”
Ana Blü, comissària de l’exposició

12 anys d’assetjament escolar

La Naiara Rodríguez ha patit assetjament escolar des dels quatre fins als 16 anys. És una de les víctimes que participa en la mostra amb dues peces amb les quals vol representar quins sentiments tenia en aquells moments. 

La Naiara Rodríguez representa l’assetjament escolar
Em sentia cada vegada en un pou més profund i on jo no valia res.”
Naiara Rodríguez, il·lustradora

La violència masclista dins la llar

L’Ánima, de 25 anys, va ser testimoni durant 10 anys de la violència masclista que va patir la seva mare. Participar en la mostra, a més de denunciar els fets, també li serveix de teràpia i de suport a persones que hagin passat el mateix.   

No em permetia obrir-me a ningú per por a si jo podia ser aquest tipus de persona.”
Ánima, escriptor i testimoni

Assegura que va créixer pensant que “l’amor fa mal, perquè t’ho està dient la persona que t’està educant i que per això s’han de donar hòsties”.

Un projecte ambiciós

“Infàncies oprimides” forma part d’un projecte més gran. L’embrió va ser la idea de fer un catàleg que recollís els diferents tipus de violència infantil que hi ha. A mesura que es recopilava la informació es va pensar en fer aquesta exposició com a tast del que es podrà trobar en un llibre que s’editarà aviat.

La mostra es pot visitar fins al 26 de febrer al Centre Cívic Barceloneta. La intenció és que sigui una mostra itinerant.