“Guinovart a la Barceloneta” és la proposta cultural de la Casa de la Barceloneta 1761, després de la reobertura. La mostra, muntada expressament per ser exposada en aquest barri, explica què va representar per a Guinovart la descoberta d’aquest barri mariner i la influència en la seva obra.

L’exposició inclou obres gràfiques i originals de l’artista, algunes de les quals són poc conegudes ja que pertanyen a col·leccions privades. La mostra és l’eix d’un projecte més ampli en què diferents espais del barri, com ara la biblioteca o el centre cívic, també exposen peces que fan referència a la relació d’en Guinovart amb el barri.

Guinovart i la Barceloneta

Maria Guinovart, filla i presidenta de la Fundació Espai Guinovart, explica que la descoberta de la Barceloneta per part del seu pare va ser important i queda reflectida en part de la seva obra. “Com que la seva mare era d’Agramunt, coneixia la vida autèntica rural i, aquí, la vida autèntica de mar. Aleshores va venir moltes vegades a la Barceloneta a pintar els pescadors, a pintar el Somorrostro, a pintar la vida que anava succeint en aquest barri”.

“Una petita antològica”

A la mostra hi predominen els colors blaus, tot i que la part més coneguda de Guinovart siguin els ocres. Hi ha peces que pertanyen a les sèries finestres obertes al mar o la pell del mar i d’altres amb banyistes de la Barceloneta.

A l’exposició, tal com comenta la Maria Guinovart “hi hem portat obra gràfica a la vegada que originals perquè la gent pogués descobrir quines diferències hi havia entre l’una i l’altra, però, un cop penjat, resulta que és com si fos una petita antològica perquè estem des dels principis de Guinovart fins a les últimes peces que pinta”.

Altres activitats

La mostra, que es pot visitar fins a l’11 de gener, és només el principi d’un seguit d’activitats que es faran a diferents espais del barri per explicar la relació de Guinovart amb la Barceloneta. Entre aquests espais hi ha la Biblioteca Barceloneta – la Fraternitat, el Centre Cívic Barceloneta, la Fàbrica del Sol i la taverna gastronòmica l’Òstia.