L’exposició “Sinergies” mostra una trentena d’obres de gran format fetes amb la tècnica del gravat. Durant un any i mig, les dues artistes, Lourdes Figuera Vidal i Fran Bull, han creat les obres de manera telemàtica entre Espanya i els Estats Units de forma cooperativa. El resultat es pot veure fins a final de mes al Centre Cívic Pere Pruna, que fins als anys 70 va ser un lloc de culte.
Reivindicar el gravat com a tècnica artística
S’exposen 28 gravats de gran format fets a quatre mans, cada obra combina l’estampació de dues planxes de gravat diferents, una de cada artista. Una mostra que vol reivindicar el gravat: “A la gent li costa d’entendre que el gravat és un medi com qualsevol altre per expressar-se plàsticament i que no tens perquè fer duplicitats, sinó que pot ser una obra única que és el que es pot veure en aquesta exposició”, afirma l’artista Lourdes Figuera Vidal.
L’exposició vol donar a donar a conèixer el gravat, una tècnica poc coneguda que comença a despertar interès entre els barcelonins. Per això s’hi mostren eines i materials com la tinta, el vernís, el corró, la tarlatana o els punxons. També s’exposa la protagonista del gravat: la planxa o matriu, que en aquest cas han estat de coure i de ferro.
Un treball telemàtic amb l’Atlàntic de per mig
Un projecte artístic que s’ha allargat durant un any i mig i que les dues artistes han hagut de fer de forma telemàtica, ja que l’artista Fran Bull no ha pogut viatjar a Barcelona des de Nova York per la pandèmia de la covid-19, tal com explica Lourdes Figuera Vidal: “Jo li passava la carta de color que havia pensat i la pactàvem, hi ha hagut molta feina de WhatsApp i de correu electrònic”.
Obres cooperatives a quatre mans
Per dur a terme les obres, Fran Bull ha enviat les seves planxes de ferro gravades a Barcelona, que Lourdes Figuera Vidal ha plasmat en els quadres, juntament amb les planxes. El resultat són quadres cooperatius entre les dues artistes: els microorganismes i els personatges fantasmagòrics de la Fran conviuen amb l’expressió més gestual i expressionista de la Lourdes.
Un audiovisual inspirat en T. S. Eliot
La mostra “Sinergies” s’acompanya d’una peça audiovisual de Ferran Destemple basada en el poema de T. S. Eliot ‘La terra erma‘, compost per versos d’altres autors. Destemple ha creat una peça audiovisual amb fragments residuals d’altres autors, de la mateixa manera que Eliot va crear el poema. “La meva sinergia està connectada en com es relacionen els petits fragments que componen la peça audiovisual”, explica Ferran Destemple, coautor de l’exposició.