És la vida observada a través d'un microscopi, des dels elements més petits com les cèl·lules, aquí en forma de papallones, fins a un ésser viu, com aquest embrió de peix zebra. Totes aquestes imatges serveixen als investigadors del Centre de Regulació Genòmica per estudiar els mecanismes bàsics de la vida, però en admirar-ne la bellesa i singularitat, van considerar que traspassen la frontera de la ciència i que tenen també una dimensió artística. GLÒRIA LLIGADAS, cap de comunicació del Centre de Regulació Genòmica "Tenim aquest compromís divulgador de fer arribar la nostra ciència a la societat, i vam pensar que són tan maques que paga la pena que la gent les vegi, i a través d'aquestes imatges puguin apreciar la seva bellesa, però també conèixer la nostra ciència." Els científics del Centre de Regulació Genòmica estudien el genoma i la relació que té amb malalties comunes, com el càncer o patologies d'origen genètic. O sigui, que, rere la bellesa d'una imatge, hi pot haver una cèl·lula cancerígena però també la solució a la malaltia. JUAN MANUEL DURAN, investigador del CRG "Aquí vemos tres cosas: el núcleo de la célula en azul, vemos en rojo, el sistema que tienen las células para mover cosas por dentro, como su sistema de transporte, y en verde el esqueleto de la célula, que le da forma y la mantiene. Este sistema está funcionado mal en células cancerosas." En el marc d'aquesta exposició s'ha creat una aplicació mòbil perquè els visitants puguin jugar amb les imatges de la mostra i després accedeixin a una descripció de cadascuna de les fotografies. Amb el mateix esperit divulgatiu s'han organitzat tallers de microscòpia per entendre més bé la mostra i explicar conceptes bàsics de la biologia i la recerca.

L’objectiu de l’exposició va més enllà de compartir la recerca que es fa al centre. Es vol mostrar també la bellesa i la singularitat d’aquestes imatges, i els paral·lelismes i sinergies que s’estableixen entre l’art i la ciència, dues disciplines que persegueixen la transmissió del coneixement.

Els científics del CRG investiguen sobre el genoma i la seva relació amb malalties comunes, com el càncer o les patologies d’origen genètic, per tal de trobar cures a aquestes malalties i millorar la qualitat de vida de les persones. Per aconseguir-ho estudien els processos vius a tots els nivells, des dels elements més petites com les molècules, a les mateixes cèl·lules fins arribar als organismes vius íntegres. Per això  les imatges s’han organitzat a través de tres gran blocs: la cèl·lula, els teixits i òrgans, i finalment, els organismes.

Una app per jugar

En el marc d’aquesta exposició s’ha creat una aplicació mòbil, l’app CRG Memory Game, perquè els visitants pugin jugar amb les imatges de la mostra des d’unes tauletes. Aquesta app, que es pot descarregar gratuïtament, també permet accedir a una descripció de cadascuna de les fotografies.

Activitats paral·leles

D’altra banda, en una sala annexa del Palau Robert s’hi han instal·lat quatre microscopis que permetran fer diferents tallers de microscòpia, adreçats a escoles i públic en general, per entendre millor l’exposició i com s’obtenen les imatges que la componen.

També s’ha organitzat un cafè científic que aprofundirà sobre les diferents formes d’entendre una mateixa imatge des d’un punt de vista científic.