Escriure un dietari és un exercici personal per endreçar i per descriure, diàriament, les vivències, les anècdotes i els sentiments. En moltes ocasions, aquells dietaris escrits dècades enrere apareixen al fons d’un calaix o desats en una caixa oblidada en un traster. Rellegir-los és un exercici per recordar què vivíem i rememorar què sentíem, però a la vegada, també és un exercici per contextualitzar aquelles vivències en l’espai-temps, i trobar-nos amb una mena de crònica d’una època.

Aquesta és la filosofia amb què aquest dimarts s’ha inaigurat a l’Ajuntament l’exposicióEstimat diari“, un recull de les mirades dels infants de la ciutat sobre com van viure, com van sentir o com van patir des del confinament obligat pel coronavirus , marcats per la falta de respostes a preguntes concretes, i dels mesos posteriors, marcats per la desescalada i la tornada al carrer i les incerteses dins i fora de casa.

Una de les fites d’aquest recull és que aquesta generació d’infants deixin feta la crònica del 2020 als infants del futur perquè, quan les noves generacions la vegin, descobreixin quina va ser la generació covid i què la va marcar.

A la mostra s’hi recullen dibuixos, escrits i vídeos, fets pels infants durant el confinament, en què expliquen en primera persona la seva relació amb el confinament i com van adaptar-se a aquesta nova realitat. De tot el material, hi destaquen dos espais temporals: l’inici de l’estat d’alarma i la incertesa acabat el confinament amb l’estiu en marxa.

Així, en la majoria d’escrits i dibuixos de les primeres setmanes hi apareixen paraules com “coronavirus”, “casa”, “bé”, “família” o “junts” i, en el cas dels dibuixos, se sintetitzen amb la recreació del coronavirus o l’arc de Sant Martí. En les setmanes posteriors, el material recollit desprén dubtes i incerteses sobre com serà el futur més immediat allunyat de la quotidianitat prèvia al mes de març.

Com a teràpia

Un altre dels objectius d’aquesta exposició és que els alumnes de primària puguin treballar amb el material que ha farcit “Estimat diari” i emprar-lo per reflexionar i per gestionar les emocions i els aprenentatges viscuts durant la pandèmia. Per això s’ha desenvolupat una eina educativa anomenada Carpeta d’aprenentatges, impulsada per la direcció de Ciutat Educadora i Cultura als Barris de l’Ajuntament i el Consorci d’Educació.

En aquest sentit, la comissionada d’Educació, Maria Truñó, ha explicat que “amb l’exposició pretenem fer una parada, una reflexió, sobre el que ja ens han dit els nens i nenes i donar eines als mestres per poder fer treball d’educació emocional perquè el dret dels infants, a ser escoltats, estigui molt més present en el dia a dia”.

Una mostra itinerant

La mostra s’ha inaugurat aquest dimarts a l’Ajuntament de Barcelona, on estarà fins a aquest diumenge, 18 d’octubre. Passada aquesta data, recorrerà durant els propers vuit mesos diversos districtes de la ciutat, tot fent parada als centres cívics dels barris del Gòtic, el Poble-sec, el Baró de Viver, el Fort Pienc, Porta, el Clot, la Vila de Gràcia i les Corts.