El projecte de memòria col·lectiva L’àlbum familiar del barri de Sants presenta l’exposició “Escoltar la mirada”. Es tracta d’una mostra amb una selecció de fotografies que es van recopilar en el marc del projecte. Les 50 imatges que es poden veure són molt diverses: retrats de principis del segle XX, imatges familiars de fotògrafs professionals i instantànies vinculades al barri.

Imatges amb missatge

Una de les característiques més rellevants d’aquesta exposició és que les fotografies van acompanyades de les seves històries personals. Això ha estat possible gràcies al fet que els participants de la iniciativa de memòria col·lectiva no només cedien la fotografia, sinó també la història que l’acompanya. D’aquesta manera, són els peus de foto els que donen veu a la imatge. Ho explica Susanna Muriel, arxivera i directora del projecte. 

Un retrobament gràcies a l’exposició

Gràcies al testimoni de la Carme, una de les participants, el seu germà Josep i la Lídiaantics companys de classe, s’han retrobat després de 60 anys. Les dues dones van coincidir en la inauguració i van descobrir la connexió. Després d’aquest moment els antics amics, que no es veien des de l’adolescència, han aconseguit reunir alguns companys més d’aquella època per fer un dinar i recordar una època que defineixen com “la millor època de les persones. Quan ets jove, no tens cap problema i estàs content per tot”.

L’homenatge que amaga la mostra

L’exposició “Escoltar la mirada” també amaga un altre detall que la fa molt especial: Antonio Sánchez és un fuster del barri que ha col·laborat en aquest projecte amb una fotografia i que, a més, també ha realitzat la construcció i muntatge dels suports en els quals se situen les fotografies.

Enguany, aquest veí es jubila i han volgut fer-li un homenatge a través d’una refotografia que ocupa un espai privilegiat dins de l’exposició. Una refotografia és l’acte de repetir una imatge en el mateix lloc, amb un espai de temps entre les dues fotografies. En el muntatge realitzat per Ricard Martínez, membre del projecte L’àlbum familiar del barri, es pot veure uns nens en un carrer del barri i el mateix espai anys més tard.

Un projecte que continua obert

L’àlbum familiar del barri de Sants és un projecte participatiu impulsat per la Lleialtat Santsenca i dirigit per Susanna Muriel que pretén recuperar la memòria col·lectiva dels veïns i les veïnes de Sants mitjançant l’elaboració d’un gran àlbum familiar. El projecte no té data de caducitat i segueix amb la incorporació de material nou de manera contínua.