Més de 200 peces de Maurits Cornelis Escher s’exposen a la Sala Gran del Museu Marítim en la primera mostra de gran format que acull aquest nou espai. Inaugurada el 29 d’abril, es pot visitar fins al 26 de setembre.

Escher va ser un artista gràfic conegut pels artifics òptics dels seus dibuixos i gravats (era un mestre del gravat, tant en fusta com en metall). Va començar dibuixant, de forma realista, paisatges i arquitectura, sobretot a Itàlia, però un viatge a l’Alhambra de Granada ho va capgirar tot.

De tessel·lacions i trompe-l’oeil

Allà va descobrir que els ornaments decoratius es fonamentaven en repeticions de patrons geomètrics, les tessel·lacions, que omplen una superfície sense deixar cap buit. “Eren ornaments florals. Ell va fer un pas més i va aplicar el mateix a animals i persones per donar l’efecte d’infinit”, explica la coordinadora de la mostra, Cristina Trigo García.

Conceptes com el d’infinit, la relativitat o la perspectiva van ser cabdals en la seva producció. Alguns científics van veure en la seva obra una mena de pont entre l’art i les matemàtiques. Són famosos els seus jocs de miralls que repeteixen fins a l’infinit una imatge, com es pot apreciar en ‘Les tres esferes’, una de les seves peces més conegudes.

També pels gravats que enganyen l’ull, els ‘trompe-l’oeil’ que apareixen en obres com la reproduïda aquí, ‘Cascada’. L’exposició explora aquests artificis, no només amb obra, sinó també amb textos, vídeos i instal·lacions que conviden a jugar. No endebades, Escher va dir: “La meva obra és un joc. Un joc molt seriós”.

Influència posterior

Escher va ser molt admirat pel corrent contracultural dels seixanta. Mick Jagger li va proposar fer la caràtula d’un disc, cosa que va rebutjar. Però la portada d’‘Ummagumma’, de Pink Floyd, per exemple, aplica el mateix concepte desenvolupat a ‘Les tres esferes’.

L’última sala (n’hi ha moltes en els 1.700 m2 de l’espai) està dedicada a la influència que va tenir el seu art en còmics, cinema, videojocs i fins i tot estampats d’algunes peces de roba de marca.