L’artista visual Alejandra Morales ha volgut donar a conèixer amb una exposició la malaltia que va patir la seva mare els seus dos últims anys de vida. Es tracta de la demència per Cossos de Lewi, una malaltia neurodegenerativa amb símptomes com els del Parkinson i els de l’Alzheimer, que tot i afectar moltes persones, encara és poc coneguda. Es pot veure al Centre Cívic Pere Pruna fins al 30 d’octubre.

Un homenatge a la seva mare

Dos mesos després que nasqués la filla de l’Alejandra Morales, van diagnosticar demència per Cossos de Lewi a la seva mare. “La meva preocupació més gran en aquells moments era que durant els primers mesos poguessin compartir i conèixe’s, abans que la malaltia evolucionés”.

L’Alejandra va captar en fotografies diversos moments de la vida de la seva mare i la seva filla juntes i les va revelar amb la tècnica artesanal de la cianotípia. Després les va entrellaçar amb altres imatges que mostren la malaltia. “Són imatges tridimensionals per transmetre aquesta intermitència que té la malaltia, que a vegades és més la persona i a vegades la persona no hi és, sinó que només hi ha la malaltia”, explica l’artista Alejandra Morales.

30 cabdells i set sacs de fulles

L’altra part de l’exposició és una instal·lació en què es mostren les connexions neuronals envaïdes per Cossos de Lewi, unes substàncies proteiques que desconnecten les connexions entre neurones. Per fer-ho l’artista ha utilitzat 30 cabdells de fil i també set sacs de fulles seques caigudes dels arbres per mostrar la decadència de la tardor i del final de la vida.

Exposició i conferència sobre Cossos de Lewi

La mostra forma part del circuit expositiu de l’ICUB i durant l’any que ve es podrà veure en diversos equipaments de la ciutat com ara la Casa Elizalde. El Centre Cívic Pere Pruna, que l’any passat va acollir també una exposició sobre el Parkinson, clausurarà la mostra el 30 d’octubre amb una conferència sobre la demència per Cossos de Lewi a càrrec de la neuròloga Núria Caballol, de la Unitat de Parkinson de l’Hospital Clínic de Barcelona.