Charlotte Salomon va ser una artista jueva nascuda a Berlín (1917-1943) que va viure marcada per la tragèdia familiar, la Segona Guerra Mundial i per l’Holocaust. Per fugir de l’Alemanya nazi es va exiliar al sud de França per viure amb els avis. L’avi li va confessar la història de la malaltia mental que perseguia la família. L’àvia es va llençar per la finestra i l’avi li va confessar que la seva mare també s’havia suïcidat. És en aquest context que Salomon es va posar a pintar la història de la seva vida, una autobiografia, l’obra “Vida? o Teatre?”. Amb 26 anys, la jove artista va ser deportada al camp d’extermini nazi d’Auschwitz, on va morir a les càmeres de gas.

Charlotte Salomon artista

El Monestir de Pedralbes en recull part de l’obra

Des del 17 d’octubre del 2018 fins al 17 de febrer del 2019 la mostra es pot veure al Monestir de Pedralbes. L’obra completa es conserva al Jewish Historical Museum d’Amsterdam i està formada per 782 guaixos. És una tècnica pictòrica en la qual es dissolen els colors amb aigua, mel o goma. També és coneguda com pintura aiguada. A la mostra, que es representa al monestir, s’hi pot observar un recull de 237 peces. 

Primera vegada que es veu l’obra de Salomon a l’estat

En moltes de les seves pintures es pot veure la mateixa Salomon representada. En realitat, la mostra és una autobiografia i com si fos una representació teatral, està formada per un pròleg, un cos i l’epíleg. Perquè el visitant segueixi fil per randa l’exposició, en una de les sales es pot llegir una presentació de l’ampli ventall de personatges que apareixen en els quadres. La col·lecció fa referència també a les òperes i cançons populars que han marcat la seva vida. Les obres incorporen, a més, comentaris i diàlegs de la mateixa artista que ajuden a entendre un complex món interior. És la primera vegada que es pot veure l’obra de Salomon exposada a l’estat. De fet, ha estat silenciada i oblidada durant dècades i el monestir ha volgut revalorar-la exposant-la durant quatre mesos. La mostra està comissariada per Ricard Bru, doctor en història de l’art i professor del Departament d’Art i Musicologia de la UAB.

Charlotte Salomon pintura

L”Àrtic’ també parla de l’exposició ‘Vida? o Teatre?’