Més de 80 professionals, entre els quals Mariscal, Toni Miserachs o Claret Serrahima han dissenyat un cartell commemoratiu per celebrar l’aniversari de l’ADG-FAD (antigament Grafistes FAD). El conjunt està exposat des del 3 de desembre i fins al 9 de gener al Disseny Hub.

El desembre de 1961 un grup d’ ‘il·lustradors comercials’, tal i com es definia llavors la professió, va signar l’acta fundacional de Grafistes FAD, amb la intenció de divulgar tot allò que fes referència al foment i estudi del grafisme. Poc després, el 1964, l’ADG-FAD va organitzar la primera edició dels Premis Laus, guardons avui referencials en l’àmbit del disseny i la comunicació. Va ser a partir dels anys 70 que es va consolidar el terme dissenyador gràfic i la consciència per part dels professionals de pertànyer al col·lectiu. Avui, Barcelona és una de les ciutats amb més escoles de disseny del món.

El cartell i el disseny gràfic

En comptes d’exposar un recull històric, l’ADG ha preferit donar carta blanca als seus associats per crear un cartell de celebració dels 60 anys. “El cartell és l’element més emblemàtic del disseny gràfic”, afirma Xabi Lahidalga, un dels membres ‘talent’ de l’ADG. “En aquesta exposició hi ha representat el passat, el present i el futur de la professió”, recalca Lahidalgo. I és que, efectivament, alguns cartells reflecteixen, estèticament, tipografies i grafismes de temps pretèrits, en particular dels anys 60 i 70.