Què passaria si la història tingués altres interpretacions? Aquest és el tema que han volgut abordar a l’exposició “Subversió!” quatre artistes procedents de la fàbrica de creació l’Escocesa. Han instal·lat les obres al bell mig de les restes arqueològiques del 1714, a El Born Centre de Cultura i Memòria i volen fer reflexionar sobre els capítols de la història que han quedat silenciats.
Pancartes reivindicatives
Una de les instal·lacions reclama que posem atenció a la història que no surt als llibres i que s’anomena “Viure Lliure”. L’artista fa emergir al voltant de les restes de la Barcelona del s. XVIII les pancartes reivindicatives dels veïns del Born al llarg de la història. Algunes ja parlen de la necessitat d’habitatge públic al barri l’any 1977.
El proto-Airbnb
La reflexió de l’artista Daniel de la Barra se centra en la gentrificació. Com si es tractés d’un Airbnb primigeni, l’artista col·loca dues habitacions en plena Barcelona del 1700 per denunciar que el turisme és un problema gairebé congènit a la ciutat. De fet, els responsables d’El Born CCM van comentar a De la Barra que algunes cases que es veuen a les restes arqueològiques van incorporar un pis més per a aquelles persones de fora que volien fer nit a la ciutat.
Arqueologia amb un toc d’humor
El col·lectiu Marco i Guarín
proposa als espectadors un joc amb el concepte d’arqueologia. Com si es tractés d’una posada en escena, els artistes fan la seva pròpia tasca d’arqueòlegs amb humor i amb material d’enderroc que podria passar perfectament per vestigis històrics del segle XVIII.