Coincidint amb el centenari de la mort del pintor, el Palau Güell presenta, fins al 30 de maig, “Aleix Clapés, l’enigmàtic pintor de Güell i Gaudí“. S’havia d’haver inaugurat a la primavera i finalment es va obrir el 17 de desembre, coincidint amb el centenari de la seva mort.

L’exposició és la monogràfica més gran que s’ha fet de Clapés i inclou algunes peces inèdites fins ara. Està dividida en dues parts, la de l’obra permanent que Clapés té al Palau Güell (avantsala, sala de passos perduts i saló central de l’edifici) i la de la sala d’exposicions temporals, a les golfes, que aplega l’esmentada obra inèdita.

Artísta atípic del modernisme

Organitzada cronològicament, la mostra permet copsar un artista excèntric, situat als marges del corrent modernista del moment. “És alhora arcaïtzant pels temes i avançat a l’època pel traç expressionista, dur, de la seva pintura”, comenta Josep Casamartina, comissari de la mostra amb Carlos Alejandro Lupercio Cruz.

Artista protegit de Güell i amic i col·laborador d’ Antoni Gaudí (tot i que es va distanciar dels dos), Clapés va ser també l’artista predilecte de Pere Milà, promotor de La Pedrera, de la qual va pintar entrades, patis i interiors de pisos.

A la mostra hi ha pintura de temàtica mística, retrats (del poeta Joaquim Bartrina o de Josep M. Bocabella, promotor de la Sagrada Família), esbossos de murals, de tapissos pintats i mobiliari de la Casa Ibarz. Complementa l’exposició un audiovisual amb tres reportatges dedicats a l’artista.