L’Arts Santa Mònica acull l’exposició “Si mireu el vent d’on ve”, en commemoració dels 50 anys del Grup de Folk. La mostra recull la història d’aquest col·lectiu, que es va reunir el 2 d’abril del 1967 per confeccionar un cançoner popular. A partir d’aquell moment va començar a difondre un repertori musical format per cançons originals, adaptacions de peces de folk internacionals i versions d’artistes com Bob Dylan. L’exhibició s’inaugura aquest dimarts i es pot visitar fins al 24 de març.

El concert de la Ciutadella

Part del material gràfic de l’exposició gira al voltant del festival que el Grup de Folk va organitzar el 23 de maig del 1968 amb la dictadura franquista ben vigent. Va ser tota una fita perquè aquell va ser el primer concert celebrat a l’aire lliure a tot Espanya des de l’arribada de Franco al poder, l’any 1939. A diferència de l’altre gran grup de música del moment, Els Setze Jutges, més centrats en la cançó francesa, el Grup de Folk tenia un caire més popular i distès i ens els seus concerts la gent ballava de valent. Cal tenir en compte que el concert de la Ciutadella a més va coincidir amb el maig francès i les manifestacions dels estudiants als carrers de París, i per aquest i altres motius els grisos van estar vigilant durant les set hores que va durar el festival.

El cançoner

La mostra “Si mireu el vent d’on ve” també posa l’accent en 12 temes emblemàtics que avui encara formen part de la memòria musical catalana, com ‘Les pometes’‘Puff, el drac màgic’ o ‘Kumbaià’. La popularitat d’aquestes cançons populars, algunes originals i d’altres versionades, rau en l’aparició dels cançoners del Grup de Folk, uns llibrets que la gent podia comprar i en què, a banda de les lletres de les cançons, també incorporaven els acords per a guitarra. Tot plegat va provocar que les cançons del Grup de Folk s’estenguessin arreu de Catalunya com la pólvora. En l’exposició, cadascuna d’aquestes melodies ha estat il·lustrada amb un dibuix del músic Jordi Batiste, que també s’encarregava de la imatge gràfica del Grup de Folk.

Una formació musical diversa

El Grup de Folk no tenia una composició fixa i els membres variaven a cada concert. Entre els noms que van formar part del col·lectiu hi havia Jaume Arnella, Xesco Boix, Pau Riba, Sisa, Oriol Tramvia, Falsterbo 3, Jordi Roura, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet o Josep Maria Camarasa. De fet, el grup es va dissoldre el setembre del 1968, tot i que alguns dels membres s’han reunit diverses vegades els últims 50 anys per fer actuacions puntuals.

Mural de l'exposició 'Si mireu el vent d'on ve' sobre els 50 anys del Grup de Folk