Es tracta d’una mostra que, a través de reculls de premsa i documents de l’època, explica un episodi històric de Barcelona en el qual la ràpida mobilització veïnal va ser clau. Els veïns van obligar 18 regidors del consistori a subvencionar l’ensenyament en català. La protesta va estar liderada per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, que va interpretar la voluntat dels regidors com una autèntica provocació per als barcelonins. Dos mesos més tard, l’Ajuntament va corregir i va concedir l’ajuda a l’educació en llengua catalana.

El comissari de l’exposició, Martí Marín, destaca com a missatge central de “1975. Els regidors del NO al català” la capacitat de canviar la situació política a través de l’agrupació civil i la pressió sobre les autoritats. Aquesta qualitat, diu Marín, és encara present en tota societat.

L’exposició itinerant es pot veure de forma gratuïta al Palau de la Virreina durant aquest cap de setmana, però dilluns, 27 de juny, es traslladarà al districte de Sarrià – Sant Gervasi, on s’estarà fins al 12 de setembre. A partir del nou curs es podrà veure en un altre districte de la ciutat.