Un estudi de la UPF i la UOC indica que un de cada cinc joves espanyols s’està més de dues hores al dia a TikTok. Francisco Villar, psicòleg infantil i juvenil de l’Hospital Sant Joan de Déu, ha explicat al betevé directe que la millor manera de pal·liar aquest problema és “prohibir els mòbils i les xarxes als adolescents, que els deixin de fer servir“. El psicòleg considera que “TikTok és la més addictiva perquè és la millor i no hi ha forma saludable d’utilitzar-la, perquè precisament el que vol és que hi passis quantes més hores millor“.
El psicòleg es remet a la llei aprovada a Austràlia, “que ha prohibit les xarxes socials als menors de 16 anys i ha donat un recurs als pares per educar els seus fills”. Francisco Villar reitera que els adolescents “han de saber que un dispositiu mòbil és una eina de treball que ens pot ajudar d’una manera adequada, però que de moment són petits i encara no el necessiten i que, quan siguin grans, ja ho tindran”.
La psicòloga i presidenta del grup Adolescència Lliure de Mòbils, Marina Fernández, proposa fer “un pacte entre les famílies per ajudar-nos entre nosaltres de cara a endarrerir l’entrega d’aquest primer dispositiu als més joves”. Respecte a la normativa australiana, la psicòloga creu que “és un bon marc regulador per imitar, perquè les famílies necessiten claredat a l’hora d’aplicar aquestes prohibicions”.
Marina Fernández demana “una campanya per treballar des de la conscienciació sobre els riscos de les xarxes i que tothom tingui aquesta informació”. Per la seva part, Francisco Villar indica que “les prohibicions i les sancions han de ser sempre per a les tecnològiques, com s’ha fet a Austràlia, mai contra els joves o les famílies”.