El proper congrés tindrà lloc del 6 al 10 d’octubre de 2014 i, de moment, ja han confirmat l’assistència una cinquantena de ponents. D’entre els qui han confirmat, hi ha Josep Maria Jujol Gibert, Marta Puig Dòria, Lluís Bonet Armengol i Jordi Bonet Armengol, deixebles de l’arquitecte. L’eix central de la primera trobada serà la Colònia Güell, situada a Santa Coloma de Cervelló, una ciutat que ha decretat el 8 d’octubre com a festivitat local.

Un dels objectius del simposi és relacionar els diferents àmbits en què ha influït Gaudí com l’arquitectura, la història de l’art, l’enginyeria, la física o el pensament. Així mateix, també es posarà accent en la difusió de les investigacions, “amb l’objectiu que Gaudí sigui reconegut internacionalment“. Així ho ha dit la vicerectora de relacions institucionals de la UB, Victòria Cirlot, que ha afirmat que “l’arquitectura de Gaudí pot servir com a punt de partida de l’arquitectura contemporània del segle XXI“.

D’altra banda, Cirlot ha afirmat que s’han començat a digitalitzar 6.000 documents i que, gràcies a la tasca de The Gaudi Research Institute s’han recuperat 400 capses amb documents, objectes i arxius inèdits sobre l’arquitecte modernista. Per això, ha dit, la UB es planteja constituir un institut d’investigació específic sobre l’arquitecte que s’encarregui de custodiar els materials inèdits.

L’organització del I Congrés Mundial sobre Gaudí anirà a càrrec de la Universitat de Barcelona i The Gaudi Research Institute, un organisme format fa sis mesos pels principals especialistes catalans en l’obra gaudiniana, com Manuel Menarde, Pere Jordi Figuerola i Mari Marín.