L’escriptora d’èxit Eva García Saenz de Urturi (Vitòria, 1972) és la guanyadora del Premi Planeta de novel·la 2020, dotat amb 601.000 euros. La cerimònia d’entrega, molt diferent a la d’altres edicions a causa del coronavirus, s’ha celebrat al Palau de la Música amb pocs assistents i estrictes mesures de seguretat per la pandèmia.

García Saenz de Urturi és una autora consagrada, amb sis novel·les publicades, entre les quals la trilogia ‘El silencio de la ciudad blanca’ (seguida de ‘Los ritos del agua’ i ‘Los señores del tiempo’, que ha venut un milió de còpies i ha tingut fins i tot adaptació cinematogràfica de la primera entrega. La novel·la que l’ha fet mereixedora del guardó és ‘Aquitània’, un thriller històric ambientat a l’edat mitjana.

Homenatge a Umberto Eco

“És alhora un homenatge a ‘El nom de la Rosa’, d’Umberto Eco, i a la sèrie ‘Joc de trons'”, ha comentat en roda de premsa Eva García Saénz de Urturi. El títol fa referència a la regió avui francesa que va ser una de les grans potències europees de l’edat mitjana. La protagonista és Elionor d’Aquitània (1122-1204), personatge històric que va arribar a ser reina consort de França i Anglaterra. “Una dona fascinant, la història de la qual donaria per a una Enciclopèdia”, ha comentat la guanyadora.

Sandra Barneda, finalista

Durant la gala s’ha lliurat també el premi a la finalista, la periodista Sandra Barneda (Barcelona, 1975), presentadora de diversos programes televisius i autora dels llibres ‘Las hijas del agua’ i ‘Hablarán de nosotras’. Barneda s’ha endut el guardó, dotat amb 150.250 euros, amb la novel·la ‘Un océano para llegar a ti’. Una història íntima que parla dels nostres morts i de com aquests ens van construint. “Som la suma de les nostres morts”, ha afirmat l’escriptora.