Una desena de botigues de l’avinguda Diagonal han estrenat aquest dimarts dissenys als aparadors. Això no seria nou si no fos perquè els autors són estudiants de diferents escoles de disseny. Es tracta d’una activitat de la Barcelona Design Week 2020, que ha començat aquest dimarts, 17 de novembre, i s’allargarà fins al 26 de novembre. Està organitzada pel Barcelona Centre del Disseny i l’àrea de Comerç de l’Ajuntament i vol donar suport al comerç de proximitat i visibilitat al estudiants.

Els dissenys segueixen un tema comú: el medi ambient i la sostenibilitat. A través de les seves propostes, els alumnes han volgut no només incentivar el comerç de proximitat, sinó fer reflexionar els compradors sobre el model de consum. Andrea Vico i Maria Soler, estudiants d’ESDAP Catalunya Campus Llotja, són dues de les participants d’aquest projecte. Han fet l’aparador de l’Òptica i Audiologia Cottet de la Diagonal. Unes ulleres en posició vertical esdevenen un rellotge de sorra. A la part de dalt, el globus terraqüi es va desfent per caure en forma de sorra a la part de baix. “Hem volgut transmetre la idea que estem destrossant el planeta i que ens queda poc temps“, expliquen les autores.

A la botiga Habitat, de parament de la llar, els alumnes de l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny han fet un gran moble de forma esfèrica. Simbolitza la terra i conté un centenar d’objectes en diferents nivells d’estants. Està fet amb materials sostenibles i resistents. En aquest cas, la sostenibilitat anirà més enllà del projecte acadèmic: la botiga ha decidit quedar-se la creació i incorporar-la de forma permanent als elements d’exposició de la botiga.

Intercanvi de valor

L’experiència ha esdevingut un intercanvi de valor entre tots els que hi han participat. Els comerciants asseguren que han rebut “il·lusió, imaginació, creativitat, idees fresques, una mirada nova” i talent jove als aparadors de les seves botigues. Per la seva banda, els estudiants afirmen que han obtingut experiència professional i, sobretot, un espai que aporta visibilitat a les seves creacions.

D’entre la desena de propostes, un jurat de la Barcelona Design Week en triarà una, que serà la guanyadora d’aquesta quinzena edició de la cita del disseny. Els aparadors fets per estudiants es podran veure fins a aquest dijous, 19 de novembre.